NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Avtonomna vožnja tudi v Ljubljani

V nakupovalnem središču BTC City je te dni zapeljal prvi avtonomni avtomobil. Futuristično samovozeče sredstvo bo kmalu na voljo tudi obiskovalcem, zato imate vsi željni preizkusa novih tehnologij edinstveno priložnost, da med prvimi sedete v avto z lastnimi možgani.

 

 

Avtonomni taksi je proizvod francoskega proizvajalca Navya in je v ljubljansko poslovno-nakupovalno središče prispel s pomočjo start-upa AV Living Lab, hčerinske družbe BTC. V BTC Cityju namreč ta teden poteka dogodek TEN-T Days 2018, ki je na enem mestu združil 26 evropskih ministrov za transport in številčne goste. Besedo bodo namenili rešitvam za varnejšo in trajnostno naravnano prihodnost. Samovozeči shuttle je 16-sedežni enoprostorec, ki vozi s pomočjo laserskega čitalnika in obvlada vožnjo po vnaprej določeni trasi ter je dovolj inteligentno, da se izogne morebitnim, tudi nepredvidenim oviram. Njegovi možgani so laserski čitalnik, klasične kamere in senzorji, zmore maksimalnih 45 kilometrov na uro, vendar bo po nakupovalnem parku predvidoma potoval s 25 kilometri na uro.

To pa ni edini korak, ki ga je BTC City napravil v smeri sodobnejših tehnologij. Pred kratkim je bilo namreč v nakupovalnem središču opravljeno prvo testno plačilo s kripto valuto, fizična oseba je namreč obisk vodnega parka poravnala z bitcoinom. Pri tej misiji je sodelovalo tudi eno najbolj naprednih slovenskih zagonskih podjetij Eligma, ki je omogočilo plačilo prek sistema EliPay. Kmalu se bodo tej omenjeni lokaciji pridružili še druge, saj je bilo med sodelujočimi partnerji in trgovci v BTC Cityju podpisano pismo o nameri za integracijo plačilnega sistema EliPay.

 

Foto: https://navya.tech/

Share facebook
OSTALI ČLANKI