Domofoni in različne oblike komunikacije


Domofoni nam omogočajo oseben stik z obiskovalcem, ne da bi pri tem morali odpirati vrata. Poleg tega, da je bivanje z njimi udobnejše, pa zagotavljajo tudi večji občutek varnosti. Stanovalcem omogočajo, da se odločijo, komu bodo na daljavo odprli vrata in komu ne, s tem pa bodo preprečili tudi vstop nepovabljenim gostom.

Domofoni so izjemno uporabne naprave tako za enostanovanjske kot tudi večstanovanjske objekte, ki so v osnovi namenjene dvosmerni komunikaciji med stanovalcem in osebo, ki je pred vrati. Danes lahko izbiramo med modeli, ki omogočajo različne oblike komunikacije. Pobliže si poglejmo, katere so to.

Avdio ali govorna komunikacija

Domofoni so na tržišču že več kot 30 let in od samega začetka so zagotavljali le govorno komunikacijo. Tako velja sicer še danes, a so sodobnejši modeli veliko naprednejši in poleg komunikacije in odpiranja vrat omogočajo tudi številne druge funkcije, kot je na primer aktivacija dodatne ključavnice, nadzor luči na stopnišču in druge splošne aktivacije.

Za tako imenovane avdio domofone je značilno, da zunanja enota nima nameščene kamere, notranja enota pa je brez ekrana. Vaše obiskovalce tako prepoznate le na podlagi njihovega glasu oziroma tako, da se predstavijo.

Glede na to, na kakšen način lahko komunicirate z avdio domofonom, so vam na voljo modeli, ki vam omogočajo:

  • avdio komunikacijo preko slušalke – za tovrstne modele je značilno, da za sprejemanje in prekinjanje klicev uporabljajo slušalko, odpiranju vrat in dodatnim funkcijam pa so namenjene dodatne tipke;
  • prostoročno avdio komunikacijo – za tovrstne modele je značilno, da sta sprejemanju in prekinjanju klicev namenjeni dve tipki, za odpiranje vrat in dodatne funkcije pa dodatne tipke na notranji enoti.

Video komunikacija

Video domofoni predstavljajo še naprednejšo različico avdio domofonov. Poleg večfunkcionalnosti in preprostega odpiranja in zapiranja vrat nam zagotavljajo še višjo stopnjo varnosti in brezskrbnosti, saj imamo tudi vizualno sliko dogajanja pred našimi vrati.

Za to vrsto domofonov je značilno, da ima zunanja enota že vgrajeno širokokotno barvno kamero izjemno visoke ločljivosti, slika pa se nam prikaže na sodobnih LCD zaslonih, ki so glavni element notranje enote.

Notranje enote se običajno razlikujejo glede na velikost ekrana in število dodatnih funkcij, ki nam jih ponujajo. Glede na to, so vam na voljo video domofoni, ki vam omogočajo:

  • video komunikacija z dodatno slušalko – za tovrstne modele je značilno, da je sprejemanju in prekinjanju klicev namenjena slušalka, ki zagotavlja diskretnost pogovora, še vedno pa ima notranja enota LCD zaslon in dodatne tipke za odpiranje vrat in upravljanje dodatnih funkcij;
  • prostoročno video komunikacijo – za tovrstne modele je značilno, da je večji del notranje enota zajema LCD zaslon, za odpiranje vrat in upravljanje dodatnih funkcij pa so na voljo tipke na notranji enoti.

Wi Fi domofoni – najnaprednejša skupina video domofonov

Določeni naprednejši modeli video domofonov pa so svojo uporabnost dvignili na še višji nivo. S pomočjo brezžičnega Wi Fi omrežja to niso več le klasični domofoni, ki so namenjeni zgolj odpiranju vrat, ampak pomenijo tudi velik korak naprej proti avtomatizaciji vašega doma.

Wi Fi domofoni ohranjajo vse lastnosti avdio in video komunikacije, torej vam omogočajo jasen vpogled v dogajanje pred vašimi vrati, poleg tega pa vam omogočajo, da ste s tem seznanjeni tudi, ko vas ni doma. S pomočjo ustrezne aplikacije ti modeli domofonov preusmerijo klic na vaš mobilni telefon in tako lahko komunicirate z obiskovalci pred vašimi vrati kar na daljavo, ob tem pa sprejemate tudi sliko dogajanja pred vašim domom. S pomočjo aplikacije tako lahko na daljavo upravljate z vsemi funkcijami domofona, tako kot bi sicer to počeli s pomočjo notranje enote.

Obliko komunikacije prilagodite svojim lastnim željam in potrebam

Če se sprašujete, katero obliko komunikacije izbrati, je pomembno, da jasno določite svoje želje in potrebe, prav tako pa si je potrebno odgovoriti tudi na to, kakšno stopnjo varnosti si želite in koliko časa preživite zdoma.

Avdio domofoni so dobra rešitev za vse tiste, ki potrebujete zgolj osnovne funkcije – torej, da nekomu odprete vrata in se pred tem prepričate, kdo to je. Tisti, ki si želite nekoliko več varnosti, morda zaradi svojih otrok, pa se boste verjetno odločili za video domofon, saj boste v tem primeru popolnoma prepričani, komu odpirate vrata vašega doma.

Če ste veliko časa zdoma, je verjetno najboljša izbira Wi Fi domofon, ki preusmeri klic direktno na vaš mobilni telefon takoj, ko nekdo pozvoni na vaša vrata. To omogoča boljšo komunikacijo predvsem z različnimi dostavami paketov, saj se lahko z njimi pogovorite in jim daste navodila, kje pustijo vaš paket

Če se odločate za nakup domofona, potem je pomembno, da dobite kvaliteten domofon, ki vas ne bo razočaral. Da lahko v živo spremljate dogajanje pred vašimi vrati, je dejavnik, na katerega je potrebno resno pomisliti, pa čeprav vas stane nekoliko več denarja. Če pa si želite še dodatnega udobja, potem storite prvi korak k pametnemu domu, kot je Bticino MyHome, in izberite najnaprednejši Wi Fi domofon, s katerim boste na tekočem z dogajanjem pred vašimi vrati kjer koli in kadar koli.

Recent Posts