NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Dunaj, najpametnejše mesto na svetu!

V severovzhodnem delu Dunaja je na 240 hektarjih zaživelo pametno mesto, ki odpira pogled v energetsko učinkovitejšo prihodnost. O enem izmed največjih evropskih urbanističnih projektov bo na sejmu spregovoril Alexander Schenk, vodja razvojne skupine v podjetju Siemens Austria, ki je eden izmed ključnih investitorjev in tehnološki partner projekta.

Inovativen projekt ASPERN prihaja kot odgovor na vse bolj nasičena urbana središča, ki na svetovni ravni potrošijo 75 % energije in proizvajajo 85 % toplogrednih plinov. Boj proti klimatskim spremembam se bo odslej bojeval v mestih, zato so partnerji projekta odločeni preizkusiti pametne tehnologije, ki bodo mesta prihodnosti naredila energetsko učinkovitejša. Aspern je zato tehnološka soseska, ki je v prvem koraku namenjena preizkusu upravljanja nizkoenergetskih gradenj, uporabe obnovljivih virov, distribucije električnih virov in optimizacije električne mreže. Vse našteto s trajnostno naravnanimi cilji, kot sta izboljšanje kakovosti življenja in učinkovita raba virov s pomočjo inovacij.

 

 

Nova dunajska mestna četrt, kjer so letos pričeli z gradnjo najvišje lesene stolpnice na svetu, bo v treh fazah nastajala do leta 2028. Tedaj naj bi zagotavljala nastanitev 40.000 stanovalcem v približno 8.500 ugodnih stanovanjih, zgrajenih po visokih ekoloških standardih, ter odprla 20.000 novih delovnih mest. Uspešno izveden projekt pa bo hkrati tudi končni dokaz, da koncept pametnih mest resnično deluje.

Share facebook
OSTALI ČLANKI