Električni skiro predstavlja sodobno in okolju prijazno prevozno sredstvo


Električni skiroji so eden najbolj okolju prijaznih načinov prevoza. Proizvajajo nekaj CO2. Trenutno glavno vprašanje je naraščanje e skiro v zasebni lasti, ki so razvrščeni kot “gnani transporterji” in se obravnavajo kot motorna vozila.

To pomeni, da zanje veljajo enake zakonske zahteve kot za avtomobile – vključno z davki, tehničnimi zahtevami, registrskimi tablicami in signalizacijo – zaradi česar jih ni mogoče zakonito javno voziti. Vendar se vse to obrača. Kmalu nas čaka kar nekaj novosti!

Električni skiro

Morate biti stari 16 let ali več, imeti morate vsaj začasno licenco za avto, motor ali moped, držati omejitve hitrosti 15 km na uro in se prepričati, da ne vozite po pločniku. Tako se lahko legalizira električni skiro,  zato pred tem poglejmo, kako okolju prijazen je.

Električni skiro – emisije toplogrednih plinov iz e-skirojev

Glede na študije so e-skiroji odgovorni za 202 g CO2 za vsak prevoženi kilometer. To se morda sliši nenavadno – navsezadnje delujejo na elektriko in med vožnjo ne oddajajo emisij. Emisije oddajajo med zbiranjem materialov in njihovo izdelavo ter vozila, odgovorna za njihovo dnevno zbiranje.

Ta številka bi se zmanjšala za 43 % na leto, če bi bili električni skiroji dovoljeni na cestah, saj bi ga ljudje lahko vozili domov iz službe, ali obratno, in se ne bi posluževali vozil z emisijami ogljika.

Kakšne so okolijske koristi uporabe električnega skiroja pred vožnjo in hojo?

Najboljša okolijska korist električnega skiroja je, da sprosti veliko nižjo količino emisij kot avtomobil. Avtomobili sprostijo 369 g CO2 na 1,5 km.

In če, in ko bodo dovoljeni skiroji, bodo avtomobili sprostili isto količino CO2 kot električni skiro. V nekaterih omejenih okoliščinah je uporaba skiroja za okolje še boljša kot hoja. Se sliši noro, mar ne?

Tako kot vsako vozilo tudi vaše telo za delovanje potrebuje gorivo. Če je to gorivo govedina, bo vaša hoja oddajala za 1100 g CO2 na 1.5 km. Vendar govedina odda šestkrat več CO2 kot piščanec in 40-krat več, kot porcija avokada. Torej, če na splošno uživate manj ogljikove hrane, kot je govedina, je hoja še vedno daleč najbolj okolju prijazna oblika prevoza.

Ali električni skiro onesnažuje okolje več kot avtomobili?

Skiroji vsekakor ne onesnažujejo več kot avtomobili. Glede na zadnje preračunane podatke, avtomobili trenutno porabijo za 67,7 milijona ton CO2, na leto.

Tudi s preizkušanjem, ki še poteka, skiroji predstavljajo le majhen del cestnega prometa, zato ni mogoče izračunati njihovega skupnega onesnaženja – toda po tem, kar vemo, bo veliko nižji, kot pri avtomobilih.

Če bi bili električni skiro legalizirani, bi dosegli enako raven priljubljenosti, kot jo trenutno uživajo avtomobili, le da ne bi toliko onesnažili okolja.

Vsekakor ni bolje uporabiti katere koli oblike javnega prevoza, kot električni skiro. Pa vendar je nekaj odstopanj, ki po podatkih kažejo, da uporaba električnega skiroja ni tako okolju prijazna. Za primerjavo je vrednost vlaka 25,5 g CO2 na 1,5 km in je več kot štirikrat nižja od električnega skiroja.

Kaj prinaša prihodnost glede na emisije električnih skirojev?

Glede na raziskavo iz leta 2020 vsak sedmi odrasli načrtuje nakup e-kolesa ali e-skiroja. To bi prineslo več kot milijon prodaje, kar kaže na vse večjo priljubljenost teh načinov prevoza.

Od COVID-19 vidimo oziroma smo preverili, da se povpraševanje po električnih skirojih poveča štirikrat, saj potrošniki neradi potujejo v zaprtih prostorih, javni prevoz in drugih načinov. Tako je električni skiro poskrbel za manjšo onesnaženost in poskrbel tudi za varnost, pred okužbo s COVID – 19.

Glavna ovira je sedanji zakon, ki ljudem prepoveduje uporabo skirojev v cestnem prometu.

Električni skiro pa je vseeno vse bolj priljubljen in lahko postane vznemirljiv ter iznajdljiv način za vožnjo po naših ulicah in prihajanje iz kraja v kraj. Če imamo električni skiro in nas spravi iz avtomobila, smo zaslužni tudi za zmanjšanje zastojev, predvsem pa poskrbimo, da smo na zraku, kar je toliko boljše.

In ker se vse bolj zavzemamo, kako dobrodošla je uporaba stvari iz obnovljivih virov, se nadejamo kmalu lahko spremembe zakona. Električni skiro je na poti k večjim in bolje zastavljenim ciljem.

Električni skiro je torej eden najbolj okolju prijaznih načinov prevoza. Proizvajajo nekaj CO2, pa vendar so te vrednosti resnično majhne, glede na vse ostale preračunane emisije, ki jih oddajamo v okolje vsak dan.

Običajni avtomobili škodujejo zdravju našega okolja. Ta vozila porabijo veliko energije v tonah od proizvodnje do uporabe. V proizvodnem procesu se uporabljajo materiali, kot so jeklo, steklo, plastika, guma in barve. Vsako od teh je treba popolnoma izpopolniti za zagotavljanje kakovosti. Ko so stroji vključeni za sestavljanje delov, se nevarne emisije strupenih plinov poslabšajo.

Vozila so ena največjih onesnaževal zraka. Povsod po svetu povzroča približno tretjino onesnaženja zraka. Ves smog, ki ga vidite, in druge toksine, ki jih vonjate, oddajajo vozila. Ljudje onesnažen zrak takoj vdihnemo v pljuča. Slabo je tudi za ozračje in rastline. Zaradi nenehnega povpraševanja po proizvodnji avtomobilov se bodo na nebu verjetno pojavile tudi druge zdravstvene težave.

Mislite, da se onesnaženje konča, ko vozilo ni več uporabno? Ne. Na splošno je bolj breme. No, nekatere avtomobile je mogoče reciklirati v nekaj koristnega, vendar se večina konča kot popolna izguba. Pomislite na tiste strupene akumulatorske kisline, plastiko, gumo in vse drugo. Vsak del avtomobila zastruplja celotno naše okolje.

Odlična novica je, da lahko vi nadzirate te dogodke. Vaša osebna odločitev je, da se bolj povežete z okoljem. Električni skiro je najboljša naložba in predstavlja sodobno in okolju prijazno prevozno sredstvo.

Recent Posts