Hiša iz slame in gline: cena je nižja kot si mislite


Se še spomnite zgodbe o treh prašičkih, ki so pridno gradili svoje domove, da bi se lahko skrili pred hudobnim volkom? Eden je zgradil hišico iz slame, drugi iz lesa in tretji iz gline. Vsaka izmed hišic je imela svoje prednosti. Toda ali veste, da je gradnja hiše iz slame in gline vse bolj priljubljena tudi danes. Presenetilo vas bo, koliko prednosti s seboj prinaša hiša iz slame in gline. Cena še zdaleč ni njen edini adut.

Zakaj se odločiti za hišo iz slame in gline?

Dandanes ljudje s pridom raziskujemo različne načine in tipe gradenj v želji, da bi odkrili način, ki bi najbolj ustrezal vsem našim potrebam in zahtevam. Nekateri so se v želji po ohranjanju in obujanju tradicije gradnje hiš iz slame in gline lotili prav tega in odkrili, koliko prednosti v sebi skriva hiša iz slame in gline. Cena je vsekakor pomemben faktor, ki pripomore k temu, da se odločite za malo bolj nenavadno gradnjo hiše iz slame in gline. Toda glavne prednosti so zagotovo sobivanje z naravo, trajnostni in bolj zdrav način življenja ter nenazadnje povezanost s preteklostjo in ohranjanje izročila naših prednikov. V Sloveniji je trenutno zgrajenih že več kot 50 novodobnih hiš iz slame in gline, največ si jih lahko ogledate v Prekmurju, kjer je bila tudi v preteklosti gradnja hiš iz slame in gline najbolj prisotna.

Povezanost z naravo

Hiša iz slame in gline je primerna izbira za vse tiste, ki si želite ustvariti dom, ki bo poosebljal povezanost z naravo in vam tako omogočil prijetno, predvsem pa zdravo bivanje. Problem mnogih sodobnih hiš je dandanes ravno v tem, da so njihovi graditelji popolnoma pozabili, da mora hiša omogočati tudi prijetno bivanje z zdravstvenega vidika. Torej da se človek v njej ne počuti kot v plastični vrečki in da med bivanjem v njej ne vdihava umetnih vonjav. Včasih pozabljamo, kako dobro so znali naši predniki izkoristiti prednosti naravnih materialov v zameno, da so si lahko zgradili topel in prijeten dom za bivanje. Vse to je zopet obudila hiša iz slame in gline. Cena njene gradnje je ohranjanje narave, trajnostna skrb za okolja in nenazadnje prijetno bivanje, zaradi katerega se boste z veseljem vračali v svoj novi dom.

Dobra požarna varnost

Če se zopet spomnimo na zgodbo o treh prašičkih, je bila hiša iz slame med najbolj krhkimi, medtem ko je bila hiša iz opeke dovolj trdna, da je prašičke rešila pred požrešnim volkom. Naši predniki so začeli izkoriščati prednosti kombinacije teh dveh materialov in tako je nastala hiša iz slame in gline. Cena za to dobitno kombinacijo je tudi dobra požarna varnost. Marsikdo bi se na tem mestu sicer upravičeno vprašal, kako je mogoče, da je slamnata hiša celo bolj ognjevarna kot po današnjih merilih običajno zidana hiša. Skrivnost se zopet skriva v načinu gradnje. Če najamete podjetje, ki se na gradnjo hiše iz slame in lesa res spozna in je znano po kakovostno opravljenem delu, imate zagotovilo, da je visoko ognjevarna hiša iz slame in gline. Cena takšne gradnje bo sicer nekoliko višja kot če bi se gradnje hiše iz slame in gline lotili sami, toda v zameno za to bo slama dovolj stisnjena in konstrukcija pravilno postavljena, da požar vašega doma ne bo zlahka uničil.

Hiša iz slame in gline: cena lahko pomembno vpliva na vašo odločitev

Ustavimo se še pri eni prednosti, ki jo v sebi skriva hiša iz slame in gline: cena.  Le-ta je sicer močno odvisna od tega kakšen tloris in konstrukcijo si želite imeti, toda s premišljenim načinom gradnje in lastnim vložkom dela, lahko takšno hišo do faze opremljanja s pohištvom zgradite že za slabih 30 tisoč evrov. Ko na tehtnico postavimo odločitev hiša iz slame in gline: cena, se ta sicer še vedno lahko nagiba v obe smeri, končno ceno poleg samega načina gradnje določa tudi vrsta temeljev, izbira lesa in še mnogo drugih dejavnikov. Zato se po ponudbo za gradnjo tovrstne hiše obrnite na strokovnjaka, ki vam bo znal pripraviti ustrezen informativni izračun.

Kombinacija narave s sodobnimi sistemi

Na koncu pa ne smemo pozabiti na še eno prednost, ki jo v sebi skriva hiša iz slame in gline. Cena gradnje takšne hiše v sodobnem času je tudi ta, da lahko tradicionalen način gradnje kombinirate s sodobnimi sistemi in si tako res zagotovite udobno bivanje in kar najboljšo funkcionalnost hiše. Ena izmed takšnih rešitev je kombinacija s toplotno črpalko in talnim ogrevanjem. Tako lahko ovržete skrb, da bo hiša iz slame in gline izgledala starinsko, saj se s premišljeno gradnjo in uporabo čuta z estetiko hiša iz slame in gline, cena brez težav kosata z modernimi arhitekturnimi bivanjskimi stvaritvami.

Recent Posts