NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Hitrostna tekma ali omrežje 5G

Peta generacija mobilnih telekomunikacij daje povezanosti nove razsežnosti. In to ne le hitrostne. Brezžična mobilna omrežja prihodnosti bodo namreč zmožna podpirati veliko večjo količino podatkov kot tudi uporabnikov. To v praksi pomeni, da se vaše naprave pri prejemu ali oddaji podatkov ne bodo več bojevale z drugimi.

5G omrežja, ki se trenutno šele dobro vzpostavljajo, bodo omogočala hitrejši prenos podatkov, uporabnikom pa večjo dostopnost kjerkoli in kadarkoli. Med seboj bodo povezovala več milijard pametnih naprav in botrovala nižjemu odzivnemu času oziroma latenci. Latenca poimenuje časovno zakasnitev med odposlanim zahtevkom za informacije in prejetim odgovorom; bolj kot je nizka, enostavnejše je upravljanje (težkih) naprav na daljavo. Zmožnosti 5G tehnologije bodo nedvomno pripomogle k razvoju tako samovozečih vozil, ki za optimalno delovanje potrebujejo nenehno medsebojno komuniciranje, kot tudi drugih pametnih naprav v našem okolju – od aparatov bele tehnike doma do strojev v gospodarski  proizvodnji. Povezana komunikacija med stvarmi, napravami in ljudmi je danes že dobro poznana kot panoga »internet stvari«. Ta trend prihodnosti bo na individualni in družbeni ravni predrugačil oziroma nadgradil globalno okolje v spletno medmrežje povezano sfero, katere cilj je optimizirati in olajšati naše vsakodnevne procese. In tehnologija 5G je za to ključna.

 

 

V najhitrejšem omrežju do zdaj bodo visoko resolucijski filmi preneseni v nekaj sekundah – 100-krat hitreje od trenutnega 4G omrežja in kar 25.000-krat hitreje od 3G omrežij, ki so delovala pred več kot desetletjem. 5G omrežja bodo zmožna prebaviti več povezav, več podatkov; uporabnikom pa bodo odprla pot do kompleksnejših formatov vsebin – kot je virtualna in navidezna resničnost. Hkrati bodo postajala vse bolj energetsko učinkovita, saj je njihov cilj zmanjšati porabo energije, ki je potrebna za povezovanje s širokopasovnim internetom. Slednje bo učinkovalo tudi na podaljšanje življenjske dobe baterij vsake naprave, tudi pametnih mobilnih telefonov.

Številni tehnološki akterji šele vstopajo ali so že del hitrostne tekme, ki je na trg odločena pripeljati naprednejšo in tudi čim bolj izpopolnjeno 5G tehnologijo. Ne glede na pozitivne obete pa mnogi še vedno znižujejo visoka pričakovanja glede prihajajočega omrežja 5G, vsaj v njegovi začetni fazi, medtem ko drugi opozarjajo na visoke stroške, ki jih bo ustvaril tako na ekonomski, javni kot tudi zasebni ravni. Ne nazadnje velja, da tehnologija prihodnosti res prinaša okolju in ljudem prijazne izboljšave. Ne pa tudi denarnicam.

Share facebook
OSTALI ČLANKI