Industrija 5.0


Industrija 5.0 je nujna za gospodarstvo, človeški razvoj in družbeni napredek

Industrija 5.0 je trend letošnjega leta in temelji na tem, da se bolj vključi človeška kreativnost v samo proizvodnjo, ki jo do zdaj poznamo in da se izdelki personalizirajo, kar omogoča dobro uporabniško izkušnjo. Industrija 5.0 povezuje človeka z umetno inteligenco in s stroji z namenom, da človek kreativno ustvarja nove projekte, stroji pa zmanjšajo njegove napake in izgube na minimum. Takšno sodelovanje se kaže kot nova peta industrijska revolucija, ki bo svet spremenila za vse čase na boljše.

Če vzamemo za primer tri dimenzionalno tiskanje (3D), ki je ena glavnih atrakcij industrije 4.0., gre za tehnologijo, ki lahko naredi skorajda vse, natisne celotne hiše in dele za stroje. Dejansko ima samo nekaj omejitev glede materiala, drugače pa bi teoretično lahko natisnili tudi hrano, kar se že nekateri trudijo izumiti.

Človek bo zopet vladal strojem

Industrija 5.0 je nova doba, ki smo ji sedaj priča in se nagiba k temu, da se oblikujejo stroji tako, da bodo služili človeku, ki jih upravlja in kreativno ustvarja nove projekte ter nove poslovne modele skupaj z novimi načini ekonomskega in denarnega poslovanja, kar pa je še v povojih, vendar pa se že kažejo izjemni napredki ter pametne rešitve za ogrevanje, energetiko, avtomobile, turizem, financiranje projektov, nove kripto valute, bančne in zavarovalniške sisteme, celo kmetovanje in seveda vsa preostala industrija, avtomobilska, nano ter biotehnologija.

Če so prejšnje generacije razvijale mehke veščine komuniciranja in sodelovanja ter fizičnega dela, so nove generacije usmerjene v to, da si olajšajo avtomatizirano delo, da je življenje čim bolj udobno in kreativno.

Nova doba v industriji 5.0 pa teži k temu, da bo povezovala vse generacije vseh starosti tako, da bodo starejši lahko delili svoje izkušnje in veščine, mlajši pa ideje ter delo, ki ga težko opravi stroj tako kakovostno in kreativno, kot človek, ki v delčku sekunde najde rešitev za zapletene probleme in situacije. Tega niti umetna inteligenca še ne zmore. Da bi se to zgodilo, moramo ljudje priti še na veliko višjo stopnjo čustvene inteligence, kot smo sedaj, saj, če se želimo povezati med seboj in še  s stroji, bomo to zares potrebovali. Industrija 5.0 je enkratna in neponovljiva priložnost.

Kako je nastala industrija 5.0

Industrijsko dobro 1.0 so začeli parni stroji let 1780, ki se je z izumom elektrike in električnih strojev spremenila v industrijo 2.0.. Leta 1970 se je začela računalniška doba in industrija 3.0, leta 2000 pa je internet lansiral industrijo 4.0.

Industrija 5.0 temelji na industrij 4.0., ki so jo začela podjetja, kot so Google, Tesla, Uber, Alibaba, PayPal, Airb’n’b, N26 in druga, ki so povsem avtomatizirala poslovne procese in zamenjale ljudi z roboti, umetno inteligenco in s stroji. Vendar se je izkazalo, da so človeška roka in človeška inteligenca ter kreativnost ter komunikacija tako nenadomestljivi, da jih je potrebno nujno vključiti v industrijo nazaj ter v poslovne procese, kar podjetja že uvajajo ter napovedujejo novo industrijsko revolucijo 5.0.

Industrija 5.0 je najbolj podprta trenutno v novih podjetjih, ki se razvijajo v svetu blockchaina in kripo valut, kar je jasno le malo ljudem, vendar gre ves svet v to smer in tega čez kakšno leto ali dve nihče več ne bo mogel ignorirati, ne vlade, ne navadni smrtniki, saj bo tehnologija blockchaina posrkala ves internet in vso 4.0 industrijo vase.

Recent Posts