Se sprašujete, kaj je 5G omrežje?


Marsikdo zmotno misli, da 5G omrežje pomeni kapaciteto Giga, vendar temu ni tako. Torej, kaj je 5G omrežje? Pravzaprav gre za skupni izraz generacije tehnologije mobilnih omrežij, ki je že 5 generacija. Najprej smo dobili omrežja GSM, nato so sledili omrežja 3G in 3G+, nazadnje pa še 4G, oziroma LTE. Ker novejše omrežje ne nadomešča omrežja 4G, bomo imeli možnost priključitve na oba omrežja.

Zadnje čase veliko poslušamo o tem, kaj je 5G omrežje. Nekateri so proti, nekateri pa zelo navijajo zanj, saj naj bi bilo novo omrežje pokazatelj, kako lepo tehnologija napreduje. 5G omrežje ponuja veliko prednosti, največja je seveda to, da bo od sedanjega nepredstavljivo hitrejše. Povedano po domače, če sedaj film za prenos potrebuje nekaj minut, bo z novim omrežjem potreboval samo nekaj sekund. Poleg tega, pa bo omrežje delovalo na večjem obsegu frekvenc, kar pomeni, da bo poleg višje hitrosti, ponujalo tudi večje kapacitete. Povezovanje naprav bo odzivnejše, kar bo pospešilo napredek pametnih tehnologij in avtomatizacije. 5G omrežje bo omogočalo, da si bodo naprave med seboj direktno izmenjevale podatke, kar bo pomembno za vso infrastrukturo, kjer bo pomembno hitro usklajevanje. Prav tako bo tudi napredek v povezavi stikal, kamer in tipal. 5G omrežje naj bi bilo sposobno omogočiti do en milijon povezanih naprav, kar je veliko več, kot omogoča 4G omrežje.

Razen tega kaj je 5G omrežje, je prav, da se vprašamo tudi, kakšna je razlika med 4G in 5G omrežjem. Poleg višje hitrosti in večje frekvence, kar je idealno za povezovanje velikih števil uporabnikov v velikem prostoru, pa 5G omrežje od 4G omrežja ločuje tudi še v drugih stvareh. 4G bazne postaje imajo na primer 12 anten za prenos podatkov, 5G postaje pa kar 100 anten. Medtem ko so antenski stolpi za 4G omrežje postavljeni tudi več kilometrov narazen, bo omrežje 5G uporabljalo več manjših baznih postaj, ki se jih lahko postavi kar na ulične luči, ali pa na stavbo, kar omogoča večje število anten na manjšem območju.

Kaj je 5G omrežje, smo na kratko izvedeli, zdaj pa nas zanima še, kako deluje to omrežje.

Najprej bodo ta omrežja izkoristila že obstoječo infrastrukturo, celice, ki so podobne antenam ostalih predhodnih omrežij, pa bodo zagotavljale pokritost večjih območij. Nove antene lahko usmerijo signal v območje, kjer je več aktivnih uporabnikov, s tem pa povečajo možnost, da signali dosežejo dotičnega uporabnika, hkrati pa zmanjšajo motnje ob uporabi. Prav tako pa, kjer ni aktivnih uporabnikov, oddajajo le sinhronizacijski signal, ki je po moči stokrat nižji, od tistega, ki je usmerjen v aktivne uporabnike. Ker so pametne bazne postaje zmožne usmerjati signal le po potrebi, se domneva, da bo 5G omrežje manj obremenjeval okolje s sevanjem, kot že obstoječe omrežje.

Zdaj, ko malo bolj vemo, kaj je 5G omrežje, smo lahko prepričani, da to omrežje ne bo vplivalo na okolje in na  naše zdravje. To potrjujejo tudi znanstveni dokazi, ki podpirajo fizikalne zakone, ti pa lepo utemeljujejo, da ne bo razlik s sedanjim omrežjem, oziroma če že bodo, bodo v prid novemu omrežju. 5G Omrežje naj bi delovalo na podobnih frekvencah, kot ostala mobilna omrežja, načeloma z nižjo močjo, tako pa bodo porabili manj energije, kar je prijaznejše tudi do okolja.

Recent Posts