Kako deluje Alexa, nepogrešljiva zvočna hišna pomočnica?


Še pred nekaj leti se je mnogo ljudi smejalo, ko so predstavljali napravo s hišno pomočnico Alexo, ki se upravlja z govorom. Marsikdo si je mislil, pa kaj to res kdo potrebuje? Danes pa vemo, da je Alexa zelo priljubljena in nepogrešljiva članica pametnih domov. Kaj pravzaprav je in kako deluje Alexa je predstavljeno v nadaljevanju.

Kdo je Alexa?

Naprava, ki v sebi skriva hišno pomočnico Alexo, je pravzaprav zvočnik, ki posluša uporabnika in izpolnjuje njegove želje ter odgovarja na njegova vprašanja. Vedno znova se aktivira z glasovnim ukazom, ki se začne “Alexa …”. Alexa zna odgovoriti na različna vprašanja, odgovore poišče na spletu, saj je ves čas povezana prek domačega brezžičnega omrežja na splet.

Komu vse je namenjena hišna pomočnica Alexa?

Od leta 2015 je na voljo Američanom, kasneje tudi Britancem in Nemcem. Danes jo lahko naročite tudi v Slovenijo. A Alexa govori in razume le angleško in nemško. Alexa je uresničitev sanj za marsikaterega navdušenca sodobne tehnologije, saj se lahko že doma počutite kot v znanstvenofantastičnem filmu med tem, ko se pogovarjate na neki način z umetno inteligenco.

Komu Alexa ni namenjena?

Vsem, ki ne razumejo in ne govorijo angleško ali nemško. Kot smo že omenili Alexo, lahko naročite tudi v Slovenijo, a se morate zavedati, da precej njenih naprednih funkcij v Sloveniji ne bodo delovale, ker jih pri nas ni, take so na primer nekatere glasbene platforme ali pa naročanje prevoza z Uberjem. Tiste uporabnike, ki nimajo veliko časa, spravlja ob pamet, ker ji morajo vsako opravilo naročiti posebej, saj jih več na enkrat ne more opraviti.

Kako deluje Alexa?

Napravi preprosto poveste, kaj od Alexe želite in potem ona to tudi stori. Za vas lahko izbere želeno glasbo, poišče aktualne novice, predstavi vremensko napoved za naslednje dni, nastavi alarme in nadzira pametne domače naprave, kot so na primer luči in ključavnice. Alexa lahko brez težav spremlja vaš koledar opravkov in nalog, na spletu poišče neznano informacijo in še mnogo več.

Kako deluje Alexa – poslušanje glasbe

Preprosto aktivirate zvočnik in Alexo v njem in izberete predvajaj glasbo ali pa priljubljen podcast. Preden kupite zvočnik, ki podpira Alexo, izberite tistega, ki najbolje ustreza vašim potrebam in željam. Najboljši zvočniki so opremljeni s sistemom večjih občutljivih mikrofonov, s katerimi sliši ukaze uporabnika, tudi če ta šepeta ali je v drugem prostoru.

Kako deluje Alexa – najnovejši podatki in novice za vas

Alexa je vedno pripravljena na vaša vprašanja. Hitro vam bo postregla z najnovejšimi športnimi rezultati, vremensko napovedjo in vsemi novicami, ki vas zanimajo. Pomaga vam lahko tudi pri računanju, pretvarjanju enot, ali pri nakupovanju preko spleta.

Kako deluje Alexa – osebna asistentka

Dovolite Alexi, da postane vaša osebna asistentka in vam olajša vsakodnevna opravila doma ali v pisarni. Z lahkoto lahko nastavite opomnik za sestanek v četrtek dopoldne, roditeljski sestanek v šoli, trening pilatesa, napišite nakupovalni seznam in ji naročite, da vas obvešča o prometnih razmerah na poti do službe. Lahko vam prebere sporočila in pokliče prijatelja preko pametnega telefona.

Kako deluje Alexa – nadzira pametne naprave

Alexa brez težav komunicira z vsemi pametnimi napravami v vašem domu. Le povejte ji, kaj si želite. Mogoče bi želeli, da vam regulira temperaturo v dnevni sobi, zatemni luči v spalnici ali pa ste se spomnili, da ste pozabili zakleniti vrata ravno, ko ste se ulegli v posteljo, vse to lahko naredi za vas Alexa.

Kako deluje Alexa – intuitivne reakcije

Zvočnik z Alexo ima vgrajeno umetno inteligenco, kar aplikaciji omogoča, da zaznava vaše vzorce v vsakdanjem življenju, glede na letni čas, vreme in dan v tednu. Lahko ji zaželite tudi lahko noč, ona pa vas bo opozorila, ali ste tisti večer pozabili zakleniti vhodna vrata.

Recent Posts