Kolikšna mora biti oddaljenost od TV sprejemnika?


oddaljenost od tv sprejemnika

Danes si težko predstavljamo, da nam ne bi dnevne sobe krasila velika televizija. Preden se odločimo za nakup, se vprašajmo, kje jo želimo imeti postavljeno in kako veliko želimo. Pomembna je tudi pravilna oddaljenost od tv sprejemnika, ki je odvisna predvsem od velikosti zaslona.

Najbolj popularni televizorji prejšnje generacije, ki se še vedno veliko uporabljajo, so prikazovali sliko v ločljivosti FULL HD, medtem, ko se danes največ ljudi odloča za nakup tv zaslona z ločjivostjo 4K. Razlika je v številu pikslov, oziroma slikovnih pik. Naprimer standarizirane mere za sodobne televizorje so 3.840 x 2.160 slikovnih pik. Za FULL HD TV zaslone pa velja standardna mera 1920 x 1080 pikslov. Iz tega lahko razberemo, da lahko televizor 4K ločljivosti prikaže štirikrat toliko pikslov, kot televizor s FULL HD ločljivostjo. Več kot je slikovnih pik, boljša je kvaliteta slike. Bolj kot je slika kvalitetna, manjša je lahko gledalčeva oddaljenost od tv sprejemnika. Tako si z nakupom večjega in modernejšega tv sprejemnika naredimo veliko uslugo, saj si lahko kavč premaknemo bližje in tako prihranimo na prostoru v dnevni sobi. Ker bo oddaljenost pravšnja, ne bomo imeli utrujenih in pekočih oči. To je tudi zelo pomembno, če imamo pri hiši majhne otroke, saj vedno radi gledajo televizijo čisto od blizu. Z nakupom dovolj velikega tv sprejemnika, nas to ne bo skrbelo.

Še vedno pa to ne pomeni, da lahko gledamo televizijo le korak stran od sprejemnika. Človeške oči so zasnovane tako, da je vidno polje pod kotom približno 130 stopinj, kar pomeni, da ob gledanju v zaslon čisto od blizu, tudi če zajamemo celotno vidno polje, ne zajamemo celotne vsebine. Zato je nabolj pametno, da si pravilno oddaljenost od tv sprejemnika izračunamo.

Tv zaslon naj bo postavljen na višino oči, to je približno 1 meter od tal. Glede na velikost ekrana pa potem izračunamo, kakšna naj bo oddaljenost gledalca.

Velikost ekrana se meri po diagonali v centimetrih oziroma inčih. Pri sprejemnikih s FULL HD  ločljivostjo se priporoča tri kratnik višine zaslona, pri novodobnih sprejemnikih pa je dovolj 1,5 kratnik.

Eden izmed vodilnih proizvajalcev tv sprejemnikov s 4K ločljivostjo priporoča naslednje primere:

  • za diagonalo 40 palcev (101 centimeter) od 107 do 167 centimetrov oddaljenosti,
  • za diagonalo 50 palcev (127 centimetrov) od 122 do 213 centimetrov oddaljenost,
  • za diagonalo 55 palcev (140 centimetrov) od 137 do 243 centimetrov oddaljenosti,
  • za diagonalo 60 palcev (152 centimetrov) od 167 do 260 centimetrov oddaljenosti,
  • za diagonalo 65 palcev (165 centimetrov) od 167 do 290 centimetrov oddaljenosti,
  • za diagonalo 75 palcev (190 centimetrov) od 198 do 320 centimetrov oddaljenosti.

Ker so novodobni tv sprejemniki s 4K ločljivostjo postali finačno dosegljivi večini uporabnikom, proizvajalci izdajajo smernice za pravilno oddaljenost od tv sprejemnika le še za te televizorje.

Pri nakupu tv sprejemnika, pa se moramo vprašati tudi kje bo televizor postavljen, oziroma kako bo montiran. Ali bo stal na omari, ali visel na steni? Različna postavitev prinese razliko med različno velikimi zasloni, saj se s tem nevede spremeni tudi oddaljenost od tv sprejemnika.

Recent Posts