Lahko pričakujemo, da bodo lesena okna prihodnosti precej drugačna od današnjih?


Lesena okna so nastala v 17. stoletju. Takrat so bila majhna in brez stekel. Pokrivali so jih s kožami, deskami in tekstilom, da ni bilo v prostorih tako mrzlo. Seveda so služila temu, da je sonce lahko prodrlo v prostor in ga razsvetlilo, pa tudi za prezračevanje. Kasneje so okna iz lesa postajala vse večja in so bila zastekljena z enim steklom. Kakovost in izolativnost sta bila slaba. So se pa že lahko odpirala. Po letu 1954 pa so okna postajala vse večja in tudi motorizirana. Pojavilo se je tudi prvo termo steklo, ki so ga lahko naredili strojno. To je omogočilo izdelavo večjih stekel v enem kosu in tudi večja okna. Po letu 2018 so lesena okna začela postajati sestavni del pametnega doma in ta razvoj se bliskovito nadaljuje do danes ter bo zagotovo še hitrejši v prihodnosti. Tako so tudi lesena okna postala del novega informacijskega in digitalnega sveta. Kam bo šel napredek kažejo nekateri poskusi in želje izdelovalcev že danes. Vse pa bo odvisno seveda od kupcev, povpraševanja in njihovih potreb.

Lesena okna

Opazimo lahko, da so lesena okna od njihovega nastanka pa do danes naredila neverjeten preskok. Izboljšave samih oken pa je moč opaziti tako na področju njihove uporabnosti, funkcionalnosti in priročnosti. Današnja okna iz lesa objektom nudijo odlične termoizolacijske in zvočnoizolacijske lastnosti, domovi pa na ta račun postajajo veliko bolj ekološki in varčni. Lesena okna nove generacije pa so celo tako napredna, da si marsikdo od nas celo zelo težko predstavlja, katere funkcije vse bodo nudila. Če obstajajo pametni telefoni, zakaj nebi tudi okna? Tehnologija že danes ponuja številne aplikacije, ki nam močno olajšajo življenje. Na tak način pa naj bi delovala tudi moderna okna.

Kaj so nova lesena okna 4.0?

Vsi smo že slišali za digitalno industrijo novega časa 4.0, kateri se pridružujejo tudi lesena okna prihodnosti. Z taka nova okna se pričakuje, da bodo opremljena s senzoriko, ki bo zbirala in pošiljala podatke. Pametna okna bodo delovala samostojno. Kaj dejansko to pomeni? Če se ozremo na novo tehnologijo, ki je preplavila svet in na tehnologijo veriženja blokov – blockchain, lahko ugotovimo, da gre za verigo pametnih pogodb, ki se bodo samodejno izvajale. To na primer se že izvaja za vožnjo s taksijem ali najetim avtomobilom. Takoj ko voznik zapusti avtomobil, se izvrši avtomatsko plačilo z njegovega računa. Taka tehnologija je namenjena temu, da je plačilo pošteno in redno in da sitem deluje nemoteno.

Pametno okno prihodnosti bo del strojne inteligence, ki se uči sama, če ji zagotovimo dovolj podatkov. Tako okno bo lahko prepoznalo navade lastnika in prilagodilo funkcionalnosti njegovemu življenjskemu slogu tako, da bo uravnavalo svetlobo in zračnost na primer. Lahko pa bo tudi predvajalo glasbo ali poročila in lastnika zbudilo ob dogovorjeni uri ter odprlo roleta.

Internet, blockchain in okna – kaj imajo skupnega?

Kaj imajo torej nova lesena okna z veriženjem blokov oziroma blockchainom? Blockchain je vrsta verižnih transparentnih pogodb, ki so lahko centralizirane ali decentralizirane na večih računalnikih in se jih ne da spreminjati za nazaj. Gre za direktne pogodbe med ponudnikom in kupcem ali izvajalcem in odjemalcem storitve. Na pogodbi so jasno zabeleženi podatki za kaj gre, cena in časovni žig ter overjeni podpisi obeh strank, ki sta se s pogodbo strinjali.

Nova pametna okna bodo, kot napovedujejo znanstveniki in proizvajalci takih oken, po eni strani imela funkcijo pametnega predmeta, ki spušča v prostor svetlobo, po drugi strani pa bodo izvajala različne storitve. To pomeni, da bo okno znalo samo prezračevati prostor, ko bo ugotovilo, da je zrak umazan. Dovajalo bo svež srak in reguliralo svetlobo, koliko jo bo spustilo v prostor.

Lesena okna bodo delovala na senzorje, ki bodo zbirali podatke zunaj in znotraj prostora oziroma stavbe ter na podlagi vnaprejšnjega programa ali celo strojnega učenja bodo reagirala na to, kar bodo zaznala.

Da bodo lesena okna postala tudi storitev, je kar za pričakovati glede na trende, kam gre tehnologija. Napovedujejo, da bodo taka okna imela pametna stekla, ki bodo občutljiva na dotik in se jih bo dalo uporabljati za različne namene, kot je naročanje stvari iz trgovine, klicanje, gledanje televizije oziroma bo delovalo kot zaslon ali kot ogledalo. Dejansko bodo okna povezana z internetom, kar že razvijajo in bodo del omrežja. Vse, kar se da sedaj delati z internetom, se bo dalo tudi preko oken prihodnosti v pametnem domu.

lesena okna

Lesena okna in nova tehnologija

V prihodnosti bodo lesena okna še vedno izdelana iz lesa, ki je že od nekdaj na zemlji in je obnovljiv vir. Gojijo ga v gozdovih in ko les posekajo, spet obnovijo nasad. Vendar se je zadnja leta izkazalo, da kljub veliki pogozdenosti, so gozdovi ob vse pogostejših vremenskih nevšečnostih vse bolj ranljivi. V prihodnosti je morda pričakovati nove inovativne izdelke iz lesa. Že danes je ta tehnologija tako napredovala, da so lesena okna lahko velika že dva metra in segajo preko vse hiše. Napredek pa gre tako naprej, da že začenjajo izdelovati okna velika za dve nadstropji v stolpnicah hkrati.

Velika lesena okna so vse večji trend, ki se bo še naprej razvijal, saj so taka okna vedno bolj cenjena in iskana, veliko bolj kot kovinska ali plastična. Verjetno gre za ozaveščenost ljudi, da so
lesena okna najbolj zdrava za bivanje in za okolje ter tudi najmanj obremenjujoča za zemljo ter se lahko 100 % reciklirajo. Pa še dolgo časa zdržijo.

Izolativnost oken vedno bolj narašča. Sicer niso tako izolativna, kot so sodobne stene stavb iz sodobnih materialov, ki se tudi še razvijajo v tej smeri, ampak so že dosegla tako mejo, da so lahko okna dejansko stene stavb brez večjih izgub toplote. Če bo šla tehnologija tako naprej, potem bodo stavbe lahko tudi steklene, kar trend sodobne gradnje že kaže.

Recent Posts