Letalo na daljinca je zanimivo otrokom in odraslim


Letalo na daljinca je priljubljena igrača tako med otroki kot odraslimi, saj ga lahko upravlja prav vsak. Njegova zabavna uporaba zasvoji vsakega uporabnika s svojimi zabavnimi lastnostmi, za katere ne potrebujete predhodnega znanja. Letalo na daljinca se lahko upravlja v notranjih prostorih (če to dopušča njegova velikost) in na prostem.

Ker smo v novi dobi in imamo široko ponudbo daljinskih letal, smo vam za predstavo opisali njihove lastnosti, splošno uporabo ter vrste, tako da jih boste lažje izbrali za svojega otroka ali zase.

Letalo na daljinca

Napredna igrača za vsakogar

Letalo na daljinca je igrača, ki je nastala po principu avtomobilov na daljinsko upravljanje. Če se spomnite, so izdelali vse vrste avtov, ki so imeli priložen daljinec, preko katerega smo ga upravljali. Kasneje so to postala prav tako druga vozila v pomanjšani ali povečani verziji. Danes imamo na tržišču že daljinsko vodena skoraj vsa vozila, plovila in zrakoplove. Še posebej so otrokom zanimivi zrakoplovi zaradi možnosti letenja in pristajanja. Tako si lahko zabavo z igračo privoščite tudi vi in otroka naučite ter se skupaj igrate.

Letalo na daljinca in njegove lastnosti

Daljinsko upravljanje letal je lahko zelo enostavno ali zelo težko. Ker je tehnologija napredovala, so vanj vgradili stabilizacijsko enoto, ki poskrbi, da letalo lepo leti kljub neizkušenosti njegovega »pilota«. S stabilizatorjem lahko vozi tudi takrat, kadar je zunaj veter ali dež.

Lastnosti teh letal:

 • izdelana so iz kakovostnih materialov, primernih za letenje (plastika, pena ali ogljikova vlakna in drugo);
 • dodane imajo Li-Po baterije, ki se lahko polnijo;
 • zraven spada prav tako daljinski upravljavec, ki omogoča kontrole letenja in sliko (lahko ga vodimo prav tako preko radijskega signala);
 • letala lahko letijo od 100 do 1500 m vstran od daljinske enote;
 • vgrajen imajo stabilizator letenja;
 • letalo na daljinca prihaja v različnih oblikah in velikosti (začetniška so manjša od tistih naprednejših do akrobatskih, ki jih lahko sestavite sami).

Letalo na daljinca in njegove vrste

Kot vsi ostali dodatki se tudi tukaj začne letalo na daljinca z osnovnim začetniškim modelom, katerega priporočajo tistim, ki z letenjem nimajo izkušenj. Takšni modeli so v veliki meri manjši in že sestavljeni.

Izbirate lahko med letali, ki so že sestavljena in so nekoliko manjša, ali med letali, ki jih je potrebno sestaviti sam- to zagotavlja večjo navezanost in pozornost pri kasnejši uporabi.

Poznamo letalo na daljinca na:

 • radijsko vodene;
 • daljinsko vodene;
 • reaktivni pogon (redko pri modelnih letalih).

Radijsko vodena letala

So letala, ki se lahko vodijo z radijskimi signali. Namreč v trupu ima sprejemnik, ki te signale zazna ter nanje reagira. Obstaja tudi šolanje za začetnike letenja s tem letalom, kjer vas naučijo osnovnih informacij in načinov, aerodinamiko in določena pravila letenja.

Letalo na daljinca (daljinsko vodenje)

Daljinsko vodenje različnih letal poteka tako, da ga preko daljinca, ki ga držite v roki, usmerjate. Daljinec vsebuje vse funkcije za pravilno obravnavo letala. Nekateri vsebujejo tudi ekran, na katerem vidite sliko, ki je posneta preko kamere v nosu letala. Te posnetke lahko shranite na priloženo pomnilniško kartico.

Zanimivost: najhitrejše daljinsko vodeno letalo je doseglo kar 706,97 km/h, saj je vsebovalo rekreativni pogon.

Nekatere izvedbe teh letal so makete pravih, le v manjši obliki. To so letala na daljinski pogon, ki imajo na daljincu vse funkcije, kot prava letala. Za njihovo varno uporabo moramo dobro poznati osnove aerodinamike, ki je veda o gibanju zraka. To so v veliki večini akrobatska letala, ki so namenjena različnim spretnostim in akrobacijam.

Priporočila!

Če ste začetnik, vam priporočamo popolnoma začetniško letalo na daljinca, ki bo enostavno za sestavo, vgradnjo opreme, enostavno za letenje ter da bo dovolj močne konstrukcije, da prestane tudi trše pristanke. Zagotovo pa tudi, da je cenovno ugodno. Zraven letala boste potrebovali še dodatno opremo, kot so:

 • baterije;
 • servomotorji;
 • oddajnik;
 • sprejemnik;
 • polnilci baterij;
 • lepila ter
 • manjši komplet orodja.

Ključnega pomena pri začetkih letenja je, da poznamo vsaj osnove letenja, fizike, konstrukcije letala ter pravila za radijsko vodenje letala. Če vas letalstvo veseli in bi se radi naučili več, se lahko prijavite v kakšen tečaj za letenje (modelarstva), kjer vas bodo naučili pomembnih pravil in načinov, da boste kasneje svoje letalo na daljinca brezskrbno opravljali.

Za konec naj vam še povemo, da je letalo na daljinca zelo razširjeno in je ponudba le tega že zelo velika. Vseeno je, ali ste začetnik ali že izkušen modelar- voznik letala, boste zagotovo našli pravo letalo na daljinca zase ali za svoje otroke. Ker so otroci kot pijavke na znanje, se boste zagotovo tudi sami nekaj naučili od njih in si skupaj pomagali, da boste postali boljši.

Tehnologija je vedno naprednejša in ne vemo, kaj lahko pride čez nekaj let, zato uživajmo v ročnih spretnostih vodenja letal vsak dan.

Recent Posts