Menjava olja v menjalniku avtomatskega vozila


Preden de odpravimo na daljše vožnje je vedno potrebno pogledati, koliko olja imamo v avtomobilu in ali je vozilo tehnično brezhibno, da se izognemo morebitnim težavam na cesti in dragim servisiranje. Zelo pomembno je, da na vsake toliko časa popravimo tudi delo, kot je menjava olja v menjalniku, da vožnja poteka bolj tekoče in nimamo nobenih težav. Če se dolgo časa vozimo z vozilom, ki mu primanjkuje olja v menjalniku, lahko naredimo veliko škode in bo po potrebi potrebno zamenjati vaš avtomatski menjalnik.

menjava olja v menjalniku

Kdaj je potrebna menjava olja v menjalniku?

Kot smo že omenili, je menjava olja v menjalniku zelo pomembna zadeva, da ne postane še več škode. Prvi znak, ki nagovarja k menjavi olja je znak, oziroma lučka, ki se prižge na avtomobilu. Če tega ne opravimo, se lahko začnejo težave pri speljevanju, težave pri prestavljanju brzin, občutek zamik prestav, nihanje obratov, padanje prestav in tako naprej. Taka menjava olja v menjalniku je namenjena le za avtomatike vseh vrst vozil, da bo njihovo nadaljevanje vožnje potekalo brezhibno in brez težav. Taka menjava olja je tako pomembna, kot menjava motornega olja.

Razlika med ročnim in avtomatskim menjalnikom

Dan danes je veliko prepirov zaradi ročnih in avtomatskih menjalnikov. Nekateri vztrajajo pri ročnih, nekateri pa pri avtomatskih, saj imajo vsaki svoje mnenje glede teh zadev. N primer pri avtomatskih menjalnikih je vožnja prosta in udobna, saj je prestavljanje samodejno in ima voznik dovolj časa za opazovanje kaj se dogaja na cesti. Nekateri avtomatski menjalniki imajo celo možnost tega, da se jih zamenja tudi na ročno prestavljanje. Pri njih je zelo pomembna menjava olja v menjalniku, katerega največkrat prepustimo strokovnjakom za te zadeve.

Na drugi strani pa imamo ročni menjalnik, kateri ponuja dinamično vožnjo, ker vsak posameznik sam uporablja svoje sposobnosti pri doseganju določene hitrosti. Takega menjalnika se je na začetku malo težje navaditi, vendar je kasneje čisto enostaven. Poraba goriva pri njih je tudi veliko manjša. Edina slabost pri njih je to, da jih je v kočljivih situacijah potrebno hitro menjati v manjšo prestavo.

Primerjamo lahko tudi njuno vzdrževanje, katero se razlikuje med stroški. Ročno je veliko bolj poceni in priporočljivo na vsake toliko časa, zaradi mehkega prestavljanja prestav. Po navadi se pri ročnih menja olje, ko se opravlja tisti največji servis in, ko se menja jermen. Menjava olja v menjalniku avtomatskega vozila pa je veliko bolj drago zaradi težavnosti. Če ga ne menjamo se pojavijo razne težave menjalnika in je zato obvezno.

Kako poteka menjava olja v menjalniku avtomatika?

Menjava olja v menjalniku mora biti izvedena od strokovnjakov, ki se ukvarjajo z takimi zadevami. Pri tem postopku je potrebno imeti tudi napravo za črpanje starega olja in dolivanje novega. Pri avtomobilu so priložena tudi navodila za vzdrževanje avta, katera so napisana od proizvajalca. Menjava olja v menjalniku je priporočena po navadi na vsake 60000 prevoženih kilometrov, ali pa ko je to potrebno in opažamo težave. Ko se zamenja olje v menjalniku je dobro, da se zamenja celo količino olja in se vključi sistem hladilnika ter pretvornik navora. Tako se odstranijo nečistoče, katere znajo biti tudi škodljive in nevarne. Količina olja ki gre v menjalnik je okoli pet litrov.

Če imate še kakšna vprašanja se lahko o tem pozanimate pri kakšnem strokovnjak, ali pa kar pri avto centru TIT, saj ponujajo vse storitve vašega prevoznega sredstva. Z veseljem vam bodo pomagali in ponudili ugodne cene. So eden izmed najboljših ponudnikov in imajo pri njih zaposlen najboljše avto mehanike, kateri imajo za sabo že veliko izkušenj in bodo znali odpraviti vsako napako, le zaupati jim je potrebno. Naj bo vaša vožnja do željenega cilja varna in bodite pripravljeni na vsako oviro med tem.

Recent Posts