NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Mesto naj spodbuja kreativnost

Vsako mesto ali skupnost mora služiti ljudem, jim dati občutek, da imajo izbiro, da lahko sodelujejo, vplivajo, spreminjajo. Izzive, s katerimi se srečujemo, moramo bolje razumeti tudi v Sloveniji.

Večanje števila prebivalcev v urbanih okoljih povzroča kopičenje težav, povezanih s trajnostnim razvojem, brezposelnostjo, revščino, infrastrukturo, prometom, bivanjem, vodnimi viri, energijo, javnimi storitvami. Te zahtevajo temeljito prenovo, saj se le tako lahko tveganja spremenijo v pozitivne izzive. Izzive, s katerimi se srečujemo, moramo bolje razumeti tudi v Sloveniji. Naša mesta in urbana središča so majhna do srednje velika v primerjavi z evropskimi, a manjši urbani centri imajo tudi več konkurenčnih prednosti, ki jih moramo poznati in izkoristiti.

Pametne rešitve so že tukaj

Pametna mesta so ključna tema razgovorov o mestih prihodnosti. Ni nam treba potovati prav daleč. Mesto Dunaj, ki je izbrano kot najbolj prijazno in uporabno mesto, Gradec ter nekoliko bolj oddaljeni Köln, Berlin, Amsterdam, Kopenhagen in mnoga druga mesta z izvrstnimi rešitvami, ki so razvila obsežno strategijo pametnih mest.

Tudi v Sloveniji imamo trajnostno urbano strategijo v Ljubljani, odličen primer predstavlja občina Idrija, ki se izzivov loteva strateško, ter mesta in občine z nekaterimi dobrimi sektorskimi rešitvami – v Kranju, Mariboru in drugod. Dejstvo je, da je s številnimi odličnimi, a slabo povezanimi sektorskimi pobudami odziv na izzive v Sloveniji prepočasen.

Edini program s področja pametnih mest v Sloveniji na DOBA Fakulteti

Vsi se zavedamo, da je pred nami prelomno obdobje. Za ustvarjanje pogojev in ugodnega okolja za razcvet pametnih mest in skupnosti, pri čemer imajo pomembno vlogo globlje razumevanje, nova znanja in izkušnje. Vse našteto pa mora spremljati učinkovite izmenjave med oblikovalci politike na vseh ravneh upravljanja – vključno z drznimi posamezniki, vizionarji, ki si upajo razmišljati o novih prebojih.


Kot prva in edina fakulteta v Sloveniji smo na DOBA Fakulteti razvili interdisciplinarni magistrski program Menedžment pametnih mest. Namen programa je usposobiti odločevalce, vodje projektov, razvijalce produktov in rešitev za pametna mesta za celostno reševanje izzivov urbanih območij in širše.

 

Share facebook
OSTALI ČLANKI