Mini dron za otroke


Droni ali brezpilotni zrakoplovi so plovila, ki se jih upravlja z daljincem. Današnji droni so lahko že zelo zmogljivi, lahko letijo dolgo časa in na visoki višini. Droni so odličen izgovor, da zunaj preživite dalj časa in se zbližate z družino ali prijatelji. Obstajajo večji droni, lahko pa je dron tudi manjši, med drugim je na trgu tudi mini dron za otroke. Tak dron lahko služi kot odlična adrenalinska igrača.

Kakšen mini dron za otroke izbrati

Dron ima navadno štiri propelerje, kar je najpogostejši mini dron za otroke, obstajajo pa tudi taki, ki imajo 6 propelerjev. Za drone, ki so primerni za otroke, je značilno, da so izdelani bolj varno od dronov, ki so namenjeni odrasli populaciji. Del drona, kjer se nahajajo propelerji, je najnevarnejši del drona. S tem delom, ki se ob poletu hitro vrti, je nevarnost, da bi si otrok poškodoval prste ali obraz. Ti deli so pri mini dronu, primernem za otroke, velikokrat zavarovani z zaščitno kletko. Dron lahko sestavljajo tudi ostali majhni deli, ki bi lahko povzročili zadušitev pri majhnih otrocih.

Mini dron za otroke

Čeprav so nekateri otroci za svoja leta že precej motorično spretni, se je treba zavedati, da večina otrok pred petim letom še nima dovolj razvite potrebne motorike, da bi mini dron za otroke lahko brez problemov vozili in usmerjali. Zato je priporočljivo, da se do prve uporabe mini drona počaka do dopolnjenega osmega ali desetega leta, ko imajo otroci že dovolj razvite motorične spretnosti in poznajo tudi že osnove odgovornosti, ki pridejo z vožnjo take naprave. Sami starši boste seveda znali najbolje presoditi, kdaj je vaš otrok dovolj zrel za uporabo mini drona.

Droni se razlikujejo glede na to, ali so opremljeni s kamero ali ne. S tistimi droni, ki so opremljeni s kamero, je vožnja bolj zabavna in vznemirljiva, se je pa potrebno zavedati nekaterih pravil, ki jih prinaša dron s kamero. Ločljivost se glede na dron spreminja, navadno pa se kamera poveže s telefonom, kjer lahko spremljate posnetek.

Mini dron za otroke vas generalno ne bo stal več kot 200 €, seveda pa obstajajo nekatere izjeme. Pri večini mini dronov čas letenja ne bo preseglo 10 min, preden bo baterijo spet potrebno napolniti, domet pa bo navadno manjši od 100 m.

Kakšna je odgovornost starša, ko se uporablja mini dron za otroke

Starši ste odgovorni, da so vaši otroci ozaveščeni o vseh pravilih in ukrepih, ki se jih morajo držati. Vi sami določite starost, za katero ste prepričani, da je primerna za uporabo mini drona. Ko dron uporabljajo otroci, ki so mlajši od 12 let morate biti v bližini in poskrbeti za varnost, primerno polnjenje in zamenjavo baterij pri mini dronu.

Mini dron za otroke

Pravila uporabe za drone

Tako kot drugje po svetu, tudi v Sloveniji veljajo posebna pravila za uporabo dronov. Pri uporabi mini drona je pomembno, da se zavedate, da je zaradi varnosti, uporaba drona navadno prepovedana na območjih, kjer se zadržuje množica ljudi, tam kjer je več objektov in na območjih, kjer je prepovedan kakršenkoli zračni promet. Mini dron za otroke naj se tudi ne upravlja na višini višji od 120 metrov, letenje nad cestami in se ne približuje električnim kablom. Pazljivi morate biti tudi v primeru, če je mini dron za otroke opremljen s kamero. Prepovedano je namreč snemati tuje ljudi brez dovoljenja.

Drone od 250 g do 25 kg je potrebno registrirati na Javni agenciji za civilno letalstvo. Mini dron za otroke, ki po navadi ne presega več kot 250 g in spada v kategorijo igrač, ni predmet registracije. Če je mini dron opremljen s kamero, ne glede na težo, ni pa v kategoriji igrač, je potrebna registrirati. Izpit ni obvezen, je pa priporočljiv. Če v družini mini dron opravlja več članov, je potrebna registracija samo enega člana kot operaterja.

Za več informacij si oglejte spletno stran Javne agencije za civilno letalstvo.

Recent Posts