NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Na spletu vlada nezdrava konkurenca

Že nekaj časa jasno velja, da ima splet pod nadzorom trojica velikih igralcev, ki zbira največjo količino podatkov in hkrati ustvarja najbolj množično uporabljene izdelke. Ravno zato se kot eno vse bolj perečih vprašanj pojavlja: kako omejiti oziroma regulirati monopolistično naravnan digitalni trg?

Facebook, Google in Amazon so internetni velikani z največ tržne moči, ki se do zdaj uspešno upirajo poskusom obvladovanja. Skupen jim je poslovni model, ki temelji na zbiranju ogromnih količin podatkov, saj le-ti poganjajo kolesje njihovih izdelkov. Do svoje vodilne pozicije pa so prišli z nudenjem uporabnih in hkrati brezplačnih orodij in vsebin, katerih priljubljenost je s časom eksponentno naraščala. Regulativni organi so bili zaradi slednjega pripravljeni zatisniti oči. Po mnogih aferah je ta realnost danes drugačna.

Začaran krog ali enačba za uspeh
Marsikatera zagonska ali manjša podjetja si ne drznejo stopiti na pot velikanov, marsikatera inovacija pa na račun premočnih digitalnih akterjev ne ugleda luči sveta. Na spletu so vladajočo pozicijo zavzeli s pomočjo učinka – več podatkov kot imaš, boljše izdelke oblikuješ, čim boljše izdelke imaš, več uporabnikov in posledično njihovih podatkov zbiraš. Neulovljiv val, podprt s strani uporabnikov, neenakopravno razdeljuje internetno krajino in daje moč in moč zlorabe le izbrancem. Slednjega se zdaj vse bolj zavedajo tudi regulativni organi, ki se trudijo ponuditi rešitve in ukrepe zoper nezdravi konkurenci. V znak tega so na evropski ravni že uvedli t. i. GDPR, več regulacije pa si lahko obetamo tudi v prihodnje. Med predlaganimi rešitvami je tudi razdelitev podatkov, kar pomeni, da bi morala podjetja z največjo močjo zbiranja podatkov le-te tudi v enakopravni meri deliti s svojo konkurenco. Tako bi se izhodišča podjetij sčasoma lahko izravnala. Z mislijo na umetno inteligenco, ki deluje in se krepi na podlagi tovrstnih podatkov, pa je uresničitev te iniciative še toliko bolj pomembnejša.

Share facebook
OSTALI ČLANKI