Kako pametna, je pametna hiša?


Kako fino je priti v hišo, ki je že ogreta na ravno prav stopinj pozimi, ali pa prijetno ohlajena poleti. Kaj je lepšega, ko ležimo na kavču in lahko z enim klikom pogasnemo vse luči, hkrati pa dvignemo žaluzije, da opazujemo sončni zahod? Tako udobje in še več vam lahko omogoča pametna hiša. Vsaka hiša, ki ima vsaj eno centralno komando, kot je naprimer termostat za peč, ji lahko že rečemo, da je pametna. To udobje, pa lahko potem le še nadgrajujemo z raznimi senzorji in aplikacijami, z dovršeno tehnologijo pa meja hitro postane nevidna.

V današnjih časih, ko je vse moderno in tehnološko dovršeno, lahko rečemo, da je pametna hiša le še en modni trend, ki omogoča, da nam je bivanje v hiši udobno, varno in varčevalno. Meja do kje lahko sega to udobje je le naša domišljija, tako si lahko naš dom spremenimo v udobno rezidenco. Pametna hiša prinaša veliko prednosti, kot je naprimer veliko udobje, prihranek pri energiji, večja varnost, bivalne razmere po naših željah in drugo. Minus je lahko edino to, da če zmanjka elektrike, se tudi vse ostalo ugasne, kar pa lahko rešimo tako, da si omislimo generator na nafto. Tudi cena ni ravno prijazna, zato je pametno, da razmislimo, kaj nam res pride prav, oziroma kaj si želimo.

In kaj pametna hiša pravzaprav zmore?

Strokovnjaki pravijo, da veliko več, kot le ugašanje in prižiganje luči, dvigovanje rolet in uravnavanje toplote. Povezovanje različnih tehnologij, omogoča, da je v našem domu vse avtomatizirano, odvisno je le od naših želja. Tako lahko na primer uravnava toploto glede na to ali smo doma, ali smo dalj časa odsotni. Prav tako se ob odhodu od doma izklopijo vsi električni porabniki, vklopi se prezračevalni sistem, vklopijo se zunanja svetila, občasno pa tudi notranje luči, ki s tem simulirajo, da hiša ni prazna. Poleg tega lahko ob naši odsotnosti pametna hiša izvaja monitoring, kar pomeni, da v primeru požara, poplave, ali druge nevarnosti reagira. Dodatno lahko naprava tudi zalije vrt, itd. Prav tako ob našem prihodu domov prižge luči, poveča ogrevalne stopinje pozimi, poleti ohladi prostore na željeno temperaturo, nazaj vklopi električne porabnike, dvigne žaluzije na želeno mesto, odtali morebiten led na dvorišču in drugo. Ponoči, nam lahko prižge nežno osvetljavo, naprimer na hodniku, ali pa v kopalnici, kar je lahko še posebej priročno za majhne otroke, ki jih je ponoči strah teme.

Poleg tega, da zmanjša porabo energije in poveča varnost vašega doma, pametna hiša tudi poskrbi za nadstandardno udobje. Od vsakega posameznika pa je odvisno koliko tehnologije želi v svojem domu. Nekdo si želi visoko raven udobja, spet drugi pa prisega na enostavnost tradicije. Inteligentna tehnologija pa ni uporabljena samo v domovih, ampak se jih vedno več uporabnikov zanjo odloča tudi v pisarnah, kar je dokazano povečalo učinkovitost delavcev.

Recent Posts