NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Pestro dogajanje drugega sejemskega dne

Danes je na sejmu inovativnih digitalnih rešitev Feel the future potekala V. konferenca IT v logistiki in proizvodnji Keep it simple, tokrat pod naslovom Povezovalni software in orodja za podporo odločanju. »Namen konference je prenesti znanja iz IT tehnologije v industrijo logistike, ker se to samo po sebi ne zgodi dovolj hitro, konference pa pomagajo k hitremu prenosu znanja in idej za nov način, s katerim lahko podjetja povečajo produkcijo dela. Glavni namen je vsekakor povečevanje produkcije, izboljševanje procesov v družbi in izboljšanje planiranja,« pove Robert Biček iz organizacijskega odbora konference Keep IT Simple. »Eden glavnih izzivov  je spraviti veliko količino podatkov na skupni imenovalec in jih časovno uskladiti, pri čemer nam veliko pomaga umetna inteligenca, pomembna je vizualna predstava o tem kako imamo planirane posamezne procese in posamezna naročila. Vizualizacija in umetna inteligenca gresta tako z roko v roki,« še doda Biček.

Še ena tema, ki je med razstavljavci in obiskovalci danes vzpodbudila debato, so bile digitalne tehnologije v službi človeka. Kako se na digitalni ravni izboljšuje življenje posameznika in posledično celotne družbe? Predstavljene so bile rešitve za spodbujanje dialoga med občinami in civilno družbo, med drugim je bila predstavljena aplikacija Pametni glas, ki je namenjena občanom, da podajo konkretne predloge za izboljšanje življenja v svoji lokalni skupnosti.

Na sejmu se je zvrstil tudi sklop predavanj na temo informacijske varnosti, o zlorabah podjetij na spletu smo se pogovarjali z Gorazdom Božičem iz javnega zavoda Arnes: »Trenutno so najbolj aktualne direktorske prevare, ki ciljajo na računovodje v podjetjih. Lažno sporočilo od direktorja pravi; nakažite nek znesek na določen račun, dokumentacijo zagotovim kasneje. Vsa taka naročila je potrebno preverjati. Potem je tu vrivanje v poslovno komunikacijo, kjer gre za to, da vam uganejo geslo za dostop do poštnega predala v podjetju, ki ga nato preverjajo in, ko vi npr. nabavljate surovino, se javi goljuf, ki spremeni tekoči račun, da denar nakažete v tujino. Pogosti so tudi izsiljevalski virusi, pred njimi se lahko zaščitite z zanesljivimi varnostnimi kopijami in tako, da zaposlene izobrazite v tem katere stvari v elektronski pošti ne smejo klikati. Pojavljajo so tudi goljufije z raznimi fiktivnimi posli, kjer pa morate v glaven vklopiti zdrav razum.« Več o grožnjah varnosti na internetu in o tem kako se pred njimi zaščititi lahko najdete na spletni strani www.varninainternetu.si.

Govora je bilo tudi o inovativni pedagogiki in e-izobraževanju. Aleš Celcar iz podjetja Inovatio je predstavil potrebe današnjega učenca, ki za učenje potrebuje več kot samo mizo in stol. Mladim je danes naravno, da informacije pridobivajo s pomočjo tehnologije in naprav na dotik. V idealnih pogojih bi učni prostor moral omogočati različne učne metode in vzpodbujati določeno vedenje. Današnji trend gre v smeri spremenljivih prostorskih konceptov s prilagodljivim pohištvom. Eden takih fleksibilnih učnih prostorov je tudi njihova učilnica na ključ, ki so jo predstavili na današnjih predavanjih.

 

 

 

Share facebook
OSTALI ČLANKI