Smiselnost nakupa: novi, obnovljeni ali rabljeni računalniki


Ko se odločam za nakup nečesa, sem kot malo dete. Želim novo, bleščečo, nedotaknjeno stvar. Samo mojo stvar. Želim biti prva, ki bo raztrgala ovitek, v katerega je stvar zavita. Dejstvo, da sem prva, ki se ukvarja s stvarjo, me navdušuje. Neprecenljiv občutek je čutiti novo stvar pod prsti.

Pa vendar me je pred kratkim, ko sem obiskala trgovino z rabljenimi oblačili, zadelo. Ko sem brskala med oblačili, ki so bila v ponudbi, sem presenečeno ugotavljala, da številna oblačila še niso bila nošena, saj so imela pripete originalne etikete. Nekatera oblačila so bila celo delo priznanih oblikovalcev. Cene pa smešno nizke.

Ker sem se v tistem času poigravala z idejo, da bi zamenjala dotrajani laptop z novim, sem premišljevala.
Ali so tudi rabljeni računalniki kot nenošena oblačila priznanih oblikovalcev iz second-hand trgovine?

Kakšni računalniki so obnovljeni ali rabljeni računalniki?

Proizvajalci računalnikov ponujajo dve liniji računalnikov: računalnike za široko potrošnjo in poslovne računalnike. Razlika med njimi je v kakovosti materialov in sestavnih elementov, ki jih uporabijo.

Računalniki za široko potrošnjo imajo nizko ceno zaradi nižje kvalitete vgrajenih komponent. Ob pričakovani življenjski dobi do treh let imajo 1-letno garancijo.

Poslovni računalniki so namenjeni za delo v podjetjih, saj so to zmogljivi računalniki. Imajo vzdržljive hladilne sisteme in baterije ter zanesljive komponente, zato je njihova cena vsaj trikrat višja od cene računalnikov široke potrošnje. Njihova pričakovana doba je do 6 let in imajo 3-letno garancijo. Po preteku garancije se podjetja največkrat odločijo zamenjati računalniško opremo. Ti računalniki so odlično ohranjeni in jih ni smotrno zavreči, zato jih obnovijo in obnovljeni računalniki gredo v prodajo za široko potrošnjo.

Rabljeni računalniki so pregledani, očiščeni in ponovno testirani. Testirana je vsaka komponenta računalnika. Slabe komponente zavržejo in zamenjajo z brezhibno delujočimi. Ti računalniki so v bistvu prenovljeni računalniki, saj jim poleg tehnične obnove obnovijo tudi njihov zunanji izgled.

rabljeni računalniki

Kako pripravijo rabljene računalnike za ponovno uporabo?

Sistematično prenovo rabljenega računalnika naredi izkušen serviser, ki najprej očisti zaprašene notranje dele in oceni delovanje sistemske programske opreme. Izbriše podatke in računalnik ponastavi na tovarniško nastavitev. Natančno pregleda zunanjost računalnika, saj praske, madeži in odrgnine dodatno pripomorejo k uvrstitvi računalnika v kakovostni razred in njegovo prodajno ceno. Rabljeni računalniki se pregledujejo po naslednjih korakih:

– kontrola najosnovnejših komponent – testiranje trdega diska, RAMa, procesorja, napajalnika, matične plošče, pomnilnika, grafične kartice
– test zmogljivosti baterije
– pregled tipkovnice – menjava nedelujočih ali zlomljenih tipk
– test monitorja – rabljeni računalniki ne smejo imeti npr. mrtvih pikslov na ekranu

Prednosti nakupa rabljenega računalnika

Ko se odločamo za nakup računalnika, dajemo na tehtnico številne kazalce, ki pretehtajo našo odločitev.

Rabljeni računalniki imajo ugodnejšo ceno v primerjavi z novim izdelkom. Ena od lastnosti, ki vpliva na ceno računalnika je konfiguracija računalnika. Poslovni računalniki najvišjega kakovostnega razreda so bistveno bolje opremljeni in imajo daljšo življenjsko dobo od osnovnih modelov, zato je njihova cena nekoliko višja, a bo tudi naše dolgoročno zadovoljstvo z izdelkom večje.

Ker si ponudniki različno razlagajo termin obnovljeni računalniki, standardi obnove niso enotni. Proizvajalci neposredno, ali uveljavljena podjetja z računalniško opremo, katerim proizvajalci direktno dostavljajo obnovljene računalnike, so najboljši naslov za nakup obnovljenih računalnikov. V vsakem primeru morajo imeti rabljeni računalniki garancijo, ki začne veljati na dan nakupa.

Za manj denarja ponujajo rabljeni računalniki več opreme, boljšo zmogljivost in večjo vzdržljivost.

Tako kot pri novem avtomobilu se tudi pri nakupu računalnika velikokrat pojavijo težave in napake, ki so značilne za nove serije in jih proizvajalec s časom odpravlja. Rabljeni računalniki so očiščeni teh težav in zagotavljajo uporabniku večje zadovoljstvo pri zanesljivost delovanja.

Z mislijo na varovanje okolja je nakup rabljenega računalnika naš prispevek k okoljevarstvu. Nakup rabljenega izdelka pomeni en odpad manj in s tem dobro delo za naše okolje.

Licence in nadgradnja strojne opreme so visok strošek. Marsikateri rabljeni računalniki imajo v ceni že vključen licenčni operacijski sistem, kar dodatno opravičuje in daje smisel nakupu obnovljenega izdelka.

Rabljeni računalniki: maček v žaklju ali zadetek na loteriji?

Na preprostem primeru hitre primerjave cen sem preverila nakup katerega izdelka bo zame bolj optimalna izbira.

Med poslovnimi uporabniki je zelo popularen 14” prenosnik HP EliteBook. Njegova različica za široko potrošnjo je Probook.
Njuna konfiguracija je trdi disk 240 GB SSD, procesor Intel Core i5, RAM: 8 GB, WiFi in Bluetooth, Windows 10 PRO.
Cena novega EliteBooka se prične pri približno 1.200 €, medtem ko je cena obnovljenega približno 500 €.
Cena novega ProBooka je približno 700 €, medtem ko je cena obnovljenega približno 600 €.

Odločitev je lahka. Z nakupom prenovljenega poslovnega računalnika, starega od dveh do štirih let, bom prihranila veliko denarja, si priskrbela kvaliteten izdelek priznanega proizvajalca ter istočasno delovala okolju prijazno. Razmerje med zmogljivostjo računalnika in ceno, ki jo bom plačala je odlično. Poleg tega mi proizvajalec zagotavlja hitro, tiho in stabilno delovanje kupljenega računalnika, njegovo dolgo življenjsko dobo od 4 do 6 let, 12-mesečno garancijo ter servis in dostopnost sestavnih komponent in gonilnikov.

Nakup rabljenega računalnika nikakor ni nakup mačka v žaklju.

Recent Posts