Goriška Brda – vinogradniška dediščina družine Ščurek


Goriška Brda predstavljajo slikovito gričevnato pokrajino na skrajnem zahodu Slovenije. Na tem čudovitem območju najdemo družinsko posestvo Ščurek, ki se ponaša z bogato vinogradniško dediščino. Vinarska klet Ščurek se nahaja v idilični vasici Plešivo, ki je del vaške skupnosti Medana. Zgodovina vinogradništva Ščurkov sega daleč nazaj, saj je Stojanov dedek Franc že v preteklosti obdeloval hektar trt in ustvaril 50 hektolitrov vrhunskega vina. Danes Stojan s pomočjo svojih petih sinov goji 24 hektarjev vinogradov, večinoma na italijanskem delu Brd. Najbolj cenjene lege vključujejo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink.

Ščurek

Pred nekaj desetletji je kmetija Ščurek imela le en hektar vinogradov, danes pa vseh pet sinov Stojana Ščurka, priznanega vinarja iz Goriških Brd, sodeluje pri vinogradništvu in vinarstvu. Vina Ščurek so prisotna na številnih evropskih trgih, vključno z Japonsko, in so na naročilnici tudi v restavracijah s Michelinovimi zvezdicami.

Vinogradniška tradicija

Zgodba Ščurkov sega v leto 1830. Družina se je sprva ukvarjala z različnimi dejavnostmi na mešani kmetiji, vključno z vinogradništvom, ki se je postopoma širilo na en hektar zemlje. Po drugi svetovni vojni in določitvi meje je imela kmetija hektar zemlje v Sloveniji in deset hektarjev v Italiji. Spremembe so se zgodile s selitvijo Stojanovega strica in rojstvom novih članov družine, kar je vodilo v preusmeritev v sadjarstvo in zelenjadarstvo. Kljub temu je vinogradništvo ostalo osrednja dejavnost, ki se je v Italiji razvijala s povpraševanjem po grozdju, ki je vodilo do postopnega sajenja trt na vseh njihovih površinah. Danes družina goji 24 hektarjev vinogradov.

Leta 1989 so Ščurkovi prvič ustekleničili svoje vino, sicer še kot del vinogradniškega društva Brajda. Skupaj z lokalnimi prijatelji so pripeljali prvo avtomatsko polnilnico, pri čemer so se izognili dragim dovoljenjem, saj so se pretvarjali, da jo bodo uporabljali za polnjenje mleka. Prvo leto je bilo uspešno, vendar jih je vojna na Balkanu presekala in prinesla izzive. Kljub temu so ohranili dvojni trg, da so lahko še naprej prodajali grozdje, kar je bilo ključno v težkih časih.

V začetku devetdesetih let so ustvarili lastno blagovno znamko, ki se je ohranila v prvotni obliki do danes. Stojan deli, da je na začetku v panogi sodeloval skupaj, vendar se je vsak posameznik moral nato boriti zase. Kljub temu, da trg zahteva odločnost in grobost pri prodaji, je Stojan raje izbral promocijo skozi druženje. Verjame v oseben pristop, kjer se stranke spoznajo z vini skozi degustacije in druženje.

Samokritika in družinsko sodelovanje

Družina Ščurek je postala zelo samokritična, in vsi morajo biti zadovoljni s tem, kar pride v steklenico. Vsak izmed petih sinov je vključen v družinsko podjetje, vsak ima svojo vlogo, in vsi skupaj prinašajo veliko dodano vrednost končnemu proizvodu. Na etiketi vin Strune so simbolično upodobljeni kot strune na violini.

Raznolike vloge sinov v podjetju

Primož skrbi za skladišče in sprejemanje gostov doma, Tomaž je zadolžen za klet, vina in trženje na tujih trgih, Uroš pa se osredotoča na vinograde, mehanizacijo in organizacijo dela. Nejc je vključen v promocijo in prinaša nove pristope skladiščenja in distribucije. Matjaž, diplomirani inženir vinogradništva in vinarstva, uvaja sodobne tehnike vinogradništva in s svojo umetniško navdahnjenostjo prispeva k sodobni video promociji.

Uresničevanje ponosa skozi družinsko podjetje

Stojan poudarja pomen ponosa in zadovoljstva, ki izhajata iz lastnega izdelka v družinskem podjetju. Kljub morebitnim nesporazumom v družinskem podjetju verjame, da je to pot, ki jim daje izpolnitev in ponos. Razmišlja o razširitvi kmečkega turizma in gostinstva na domači kmetiji ter vidi ogromno možnosti za rast. Skozi usklajevanje družine in podjetja, četudi ni vedno enostavno, verjame, da so na odlični poti, čeprav še ni popolno.

Umetnost v vsaki steklenici

Kontra vina, ki jih ustvarjajo na kmetiji Ščurek, so pravo vinsko čudo. Ime izhaja iz edinstvenega postopka pridelave, kjer so vsi koraki izvedeni ročno, od trganja do pecljanja. Ta poseben postopek pridelave, ki se bistveno razlikuje od drugih vin, ustvarja edinstveno vinsko izkušnjo. Kontra vina so izjemno omejene serije in jih je mogoče najti le v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami v Pragi in Nemčiji.

Tradicija nad trendi

Na kmetiji Ščurek cenijo tradicijo nad trenutnimi trendi. Tomaž razmišlja, kako se tako ljudje kot okus kupcev sčasoma spreminjajo, in prilagajanje tem spremembam je ključno. V povezavi z vinom vedno vzpostavljajo most med tradicijo in umetnostjo. Sodelujejo na različnih umetniških dogodkih, kot so Dnevi poezije in vina, ter že od leta 1997 podpirajo slikarske kolonije. Klet se ponaša z umetniškim pridihom, kjer vsak obiskovalec začuti dušo kleti. Umetnost ni le okras, ampak dodana vrednost, ki vpliva na kakovost vina. Poleg tega redno organizirajo umetniške dogodke, kot so koncerti, in celo vsako leto poslikajo vsaj dva sodčka.

Recent Posts