Nepogrešljivi strojni elementi za vsako industrijo


Vsaka industrija temelji na zmogljivih in učinkovitih strojih oziroma strojnih obratih, ki zagotavljajo nemoteno proizvodnjo. Za brezhibno delovanje strojev pa so pomembni predvsem sestavni deli, brez katerih se ti stroji ne bi mogli zagnati in prenašati bremena, na čemer temelji celotni delovni proces. Eni od ključnih strojnih elementov so med drugim SKF ležaji vseh vrst, ki si jih lahko podrobneje ogledate na spletni strani podjetja Tuli: https://www.tuli.si/skf-lezaji.

Za vse vrste strojnih elementov velja, da so poleg različnih vodil ključni sestavni deli strojev in so nujno potrebni za izgradnjo učinkovitega transportnega sistema, kjer je glavni cilj učinkovit in primerno hiter prenos bremena iz ene do druge točke.

SKF ležaji

Različni standardni SKF ležaji

Poznamo več različnih standardnih vrst teh pomembnih strojnih elementov, in sicer so lahko kroglični, valjčni, konus valjčni, iglični, precizni vretenski, keramični hibridni ali ležaji z ohišjem, ki so na voljo v številnih različnih oblikah.

Poleg teh so na voljo še drsni in za visoke temperature, potem pa so tu še ležajne puše in kroglice ter še številne druge vrste. Če ste v dilemi, kakšno vrsto potrebujete, se posvetujte z izkušenimi strokovnjaki na področju izdelave in prodaje strojnih elementov ter linearne tehnike, saj vam bodo prav oni znali pravilno svetovati in pomagati pri izbiri.

Navedene cene so lahko v resnici višje od dejanskih

Nekateri prodajalci strojnih elementov običajno v svojih prodajnih katalogih navajajo maksimalno bruto ceno vsakega posameznega tipa. Vedeti morate, da gre za cene, ki so zgolj priporočene. Včasih so dejanske prodajne cene, po katerih se prodajajo SKF ležaji in ležaji z ohišjem, lahko tudi do 50 odstotkov nižje od priporočenih.

Svetujemo vam, da izbranim ponudnikom pošljete seznam želenih strojnih elementov z natančno navedenimi količinami, oni pa vam bodo poslali končno izračunano ponudbo. Iskanje ustreznega ležaja zahteva pravilen postopek, zato se pred nakupom natančno pozanimajte o vseh potrebnih konfiguracijah in prilagoditvah, v pomoč pa so vam lahko tudi proizvajalčeva navodila za uporabo in montažo.

Kroglični in valjčni SKF ležaji različnih dimenzij in materialov

Ker se zahteve po delovanju in uporabi zelo široke in se močno razlikujejo glede na posamezno industrijo in tudi glede na posamezno podjetje znotraj iste industrije, so na voljo številni različni SKF ležaji, poleg takšnih s kotalnimi elementi so v ponudbi tudi kroglični, valjčni, drsni in različne puše, ki so nepogrešljive povsod tam, kjer obstaja potreba po nihanju.

Pri iskanju ustreznega strojnega elementa ali izdelka linearne tehnike, lahko tudi izbirate med različnimi materiali. Tako so SKF ležaji lahko izdelani iz inoxa oz. nerjavečega jekla ali ležajnega jekla. Na voljo pa so vam tudi iz keramike, s PFTE teflonskimi premazi, s steklenimi kroglicami, ali izdelani iz različnih vrst polimerov oziroma plastik.

Najbolj vsestranski in tudi najbolj prodajani kotalni SKF ležaji so kroglični, ki imajo čvrst notranji in zunanji obroč in kroglice v kletki. Njihova velika prednost je enostavno vzdrževanje zaradi preproste oblike. Zagotavljajo robustno delovanje, na voljo pa so v zaprtih in odprtih različicah ter v dvoredni ali v enoredni obliki.

Ležaji z ohišjem in njihova uporaba

Dostopni so v različnih oblikah, uporabljajo pa se v fiksni funkciji, vendar se lahko uporabljajo tudi v plavajoči funkciji pri nizkih hitrostih in obremenitvah. Njihova ohišja se na konstrukcijo pritrdijo z vijaki. Ker imajo vbočene izvrtine in ker je zunanja površina nosilnega zunanjega obroča ležaja sferične oblike, lahko ležaji z ohišjem kompenzirajo osne zamike gredi.

Njihova ohišja so lahko sestavljena iz pločevine ali litega železa ter so pripravljena na vgradnjo. Ta poteka tako, da se vanje namestijo radialni vgradni kroglični SKF ležaji, ki zagotavljajo zanesljivo in nemoteno delovanje, ne glede na delovne pogoje.

Ležaji z ohišjem iz pločevine

Gre za dvodelne enote, ki so izdelane iz stisnjenega globoko vlečenega jekla. Na voljo je posebna serija GRA, ki jo je možno ponovno namazati preko mazalne bradavičke. Takšni ležaji z ohišjem so na voljo v različnih oblikah in so primerni za procese, kjer so prisotne zmerne obremenitve in lahke konstrukcije. Njihova osrednja naloga je, da podpirajo vrtljivo gred, ki se jo z vijaki pritrdi na katerokoli konstrukcijo ali ogrodje stroja.

Obstajajo tudi takšni, ki so oblikovani tako, da imajo na nosilnem zunanjem obroču gumijast dušilni obroč. Naloga tega dušilnega obroča je, da absorbira vibracije in šoke, s tem pa zagotovi dušenje hrupa delovanja.

Ležaji z ohišjem iz litega železa

V tem primeru gre za enodelne enote, ki so sposobni visoke nosilnosti, zunanji del pa je ravno tako na voljo v različnih oblikah, ki so lahko kvadratne, ovalne, okrogle ali trikotne. Pritrdi se jih tako, da se izvrtine za pritrdilne vijake postavijo vzporedno, lahko pa tudi pravokotno na njihovo os.

Izvrtina zunanjega dela ima utor za mazanje, kar omogoča ponovno mazanje radialnih vgradnih krogličnih delov. Medtem ko je na samem zunanjem delu tudi luknja, ki je namenjena mazanju običajnih stožčastih tipov mazalnih bradavic DIN 71412. Mazalno luknjo v mazalnem delu zapira plastični čep. Več podatkov o posameznih tipih in njihovih cenah lahko dobite v spletni trgovini Tuli.

Recent Posts