NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Slovenija ujela val digitalizacije

V indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI), ki ocenjuje stopnjo digitalizacije evropskih držav, Slovenija kot srednje uspešna država zavzema 17. mesto. K njenemu digitalnemu napredku so največ prispevala podjetja, ki so poskrbela za opazen napredek pri vključevanju digitalnih tehnologij v svoja poslovna okolja, a za celovito preobrazbo slovenske industrije bo v prihodnje potrebna še večja podpora države.

Evropski indeks DESI meri napredek digitalizacije s pomočjo petih komponent – povezljivosti na ravni fiksne in mobilne širokopasovne povezave; človeškega kapitala ter njegove rabe interneta in digitalnih znanj; uporabe interneta (vsebin, komunikacij in spletnih interakcij s strani državljanov); integracije digitalne tehnologije in ne nazadnje digitalizacije javnih storitev. Med naštetimi komponentami je Slovenija močno izboljšala svoja digitalna znanja in vključenost v različne spletne dejavnosti, kar je prepoznal tudi ameriški gigant Google. Predstavniki podjetja so namreč pred kratkim obiskali Slovenijo in spregovorili o možnostih sodelovanja na ravni malih in srednjih podjetij. Državo so prepoznali so kot uspešno, tehnološko usmerjeno in gospodarsko stabilno. Takšno, ki z naprednimi znanji ponuja veliko poslovnih priložnosti. Navkljub že doseženemu pa so povezljivost in digitalne javne storitve tiste, ki v Sloveniji še vedno ostajajo pod povprečjem Evropske unije. Prva zaradi počasnega napredka in visokih cen in druge zaradi zapoznelega prehoda na e-upravo in neizvajanja celostnih javnih storitev na spletu.

 

 

Zadnje dejstvo še dodatno podpira nedavna raziskava Slovensko-nemške gospodarske zbornice, ki je ugotovila, da kar 20 % slovenskih podjetij načrtuje višja vlaganja v digitalizacijo, saj se zavedajo, kako pomembno ta vpliva na konkurenčnost. Izsledki dokazujejo tudi, da si podjetja želijo večjo angažiranost države, tako na ravni njene spodbude za ukrepe digitalizacije kot tudi v obliki podpore raziskovalnim aktivnostim. S spremembo infrastrukture podjetij bo namreč potrebna tudi transformacija državnega okolja v digitalno in stimulativno gospodarsko središče, ki zagotavlja primerno izobražen kader, poenostavlja procese in odpira pot večji fleksibilnosti dela, ki bo nedvomno spremljala procese digitalizacije.

Share facebook
OSTALI ČLANKI