So peči na pelete res ogrevanje prihodnosti?


Kurilna sezona je vse bližje in počasi že lahko začnemo razmišljati o tem, s čim se bomo to zimo ogrevali. Med najbolj priljubljenimi energenti ta hip so peleti – in z dobrim razlogom. Peči na pelete imajo številne prednosti pred ostalimi načini ogrevanja, vendar je za maksimalni izkoristek pomembno, da izberemo prave pelete. Široko izbiro kakovostnih peletov vam ponuja podjetje Pleskar.eu.

Lesni peleti poleg lesnih sekancev, drv in lesnih briketov spadajo v skupino energentov, imenovanih biomasa. Pelete izdelujejo tako, da suho žagovino s pomočjo visokega tlaka stisnejo v valjčke, dolge med dva in tri centimetre ter s premerom približno šest do osem milimetrov.

peleti

Zakaj bi se odločili na peč za pelete?

Na kratko, zaradi njihove izjemne energetske učinkovitosti. Izkoristek peči na pelete je lahko 90-odstoten ali celo še višji. Dejstvo, da se v procesu izgorevanja lesnih peletov izgubi le 10 odstotkov proizvedene energije, naredi pelete odlično izbiro tako iz ekološkega kot iz finančnega vidika. Ker so lesni peleti v veliki meri izdelani iz ostankov lesne industrije, so tudi iz tega vidika cenovno ugoden energent. Sama namestitev peči na pelete je sicer precej draga, vendar se vam bo zaradi nizke cene lesnih peletov v primerjavi z drugimi energenti investicija kaj hitro povrnila.

Cilj izdelave lesnih peletov je, da se v procesu iz njih iztisne kar največ vlage, zato je izkoristek pri ogrevanju na pelete precej večji kot pri ogrevanju na drva. Ker so vsi valjčki bolj ali manj enake velikosti in oblike, je postopek ogrevanja na pelete lahko visoko avtomatiziran in standardiziran. Avtomatizacija ogrevanja pomeni, da sistem večino časa deluje, sam, brez da bi morali vi sploh migniti s prstom, standardizacija pa, da je mogoče izkoristek ogrevanja na pelete natančno predvideti. To je velika prednost pred ogrevanjem na drva. Če imamo pred seboj dva kupčka drv, vemo, da se bo en kupček v peči obnašal povsem drugače od drugega, saj vsak kos drv vsebuje različno količino vlage, ki vpliva na izgorevanje, na količino proizvedenega dima, na toploto, ki jo bodo goreča drva oddajala … Ta dva kupčka peletov pa zaradi izjemno precizne izdelave vemo, da bosta izgorevala skoraj popolnoma enako.

peleti

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu peletov?

Niso vsi peleti enaki. Morda vas mika, da bi za ogrevanje kupili najcenejše možne pelete, a s tem lahko sebi in svoji peči na pelete naredite precej več škode kot koristi. Peletov je več vrst. Razlikujejo se na primer po materialu in načinu izdelave, s tem pa seveda tudi po kakovosti. Najpomembnejši kriterij za določanje kakovosti lesnih peletov je podatek, koliko pepela vsebujejo. Za kar najboljši izkoristek in najbolj čisto izgorevanje seveda izberite čim bolj kakovostne pelete. Posledica uporaba peletov slabše kakovosti je poleg višje porabe tudi to, da boste morali peč pogosteje čistiti in vzdrževati, kar vas bo spet stalo nekaj denarja in živcev.

V Sloveniji so najbolj popularni peleti na tržišču tisti, ki izpolnjujejo standarde ENplus A1 in ENplus A2. Ta standard označuje visokokakovostne pelete, ki omogočajo visok izkoristek in čisto izgorevanje. Najkakovostnejše lesne pelete najdete v podjetju Pleskar.eu, kjer ponujajo široko paleto najkakovostnejših peletov, ki bodo vaš dom greli na naravi in vaši denarnici prijazen način.

Ne pozabite, da je treba lesne pelete ustrezno hraniti. Peleti so, ker so tako suhi, občutljivi na vlago in se lahko hitro napijejo, kar jih seveda uniči. Hranite jih na resnično suhem mestu, kjer je tveganje za pojav vlage minimalno.

Torej, če odgovorimo na vprašanje, ali so peči na pelete ogrevanje prihodnosti, je odgovor prav lahko odločen ja. Peči na pelete predstavljajo poceni, zanesljiv in relativno čist način ogrevanja, zato bo njihova priljubljenost še naprej rasla. Prav nič slabo ne bo, če si že za letošnjo ogrevalno sezono zagotovite svojo peč na pelete.

Recent Posts