Sončne elektrarne – prihodnost energetike


Zagotovo ena izmed najbolj perspektivnih oblik čistega pridobivanja energije so sončne elektrarne. Še pred leti morda za marsikoga popolnoma nedosegljive sanje, pa so danes uresničljive za marsikatero sodobno družino. Sončne elektrarne so nedvomno investicija za prihodnost. Poleg tega pa se predvideva, da bomo postopoma začeli moč Sonca izkoriščati tudi globalno. Tako bomo kar največ naredili ravno na področju odgovornega in zeleno obarvanega odnosa do okolja.

V prvi vrsti in najhitreje pa se bo ta nadvse smiselna investicija v lastno pridobivanje elektrike poznala poznala pri vas doma. Na račun večjega deleža elektrike, ki jo boste sami proizvedli, boste bistveno zmanjšali svoj vsakomesečni strošek, ki ga sicer plačate dobavitelju. Hkrati pa boste postali neodvisni in veliko bolj brezskrbni, saj boste znatno prihranili. Izkupiček pa namenili nečemu, kar si že dolgo želite.

Zakaj se odločiti za izgradnjo sončne elektrarne

Prav nobena skrivnost ni, da so cene energentov v zadnjih letih poskočile v nebo. Ljudje smo lahko upravičeno zaskrbljeni, saj je trenutno stanje na energetskih trgih izredno nestabilno. Z lastno sončno elektrarno, namenjeno samooskrbi pa boste postali popolnoma neodvisni od dviga cen električne energije. Verjeli ali ne, z njeno pomočjo se boste popolnoma brezplačno ogrevali, hladili ali uporabljali izbrane električne aparate.

Montaža sončne elektrarne je zagotovo dolgoročna investicija, ki se povrne v nekje 7 do 8 letih. Po tem času pa nimate več stroškov za električno energijo. Obstajajo sicer določene omejitve na katere morate biti pozorni, a o tem v nadaljevanju.

Še včasih je bil nakup samooskrbne elektrarne povprečnemu slovenskemu gospodinjstvupraktično nedostopen. Danes temu ni več tako, o slednjem pa priča tudi vedno večje število sončnih elektrarn v Sloveniji. K temu je najbolj pripomoglo dejstvo, da izgradnja sončne elektrarne pomeni strateško usmeritev države v boljši in čistejši jutri. Tako država za nakup lastne elektrarne ponuja subvencijo v višini 180 evrov na kilovat instalirane moči. Poleg tega pa lahko v namen izgradnje pridobite tudi zelo ugodne kredite s subvencionirano obrestno mero. To pomeni, da boste lahko investicijo odplačevali kar s prihranki pri stroških električne energije.

Pazljivo pri izbiri moči sončne elektrarne

Za začetek naj vam naštejemo nekaj splošnih dejstev:

 • trenutno je za male potrošnike električne energije na voljo program za vgradnjo samooskrbne elektrarne,
 • najbolj smiselno je, da se vgradi sončno elektrarno s tako močjo, ki bo pokrila letno porabo električne energije gospodinjstva,
 • na koncu obračunskega leta se preračuna količina s sončno elektrarno prozvedene in dejansko porabljene elektrike. Če ste porabili več, kot je proizvedla sončna elektrarna, potem boste porabljen višek doplačali,
 • če s sončno elektrarno proizvedete več elektrike, kot ste jo dejansko porabili ne mislite, da ga boste lahko prodali. Proizveden višek boste morali brezplačno oddati vašemu siceršnjemu dobavitelju elektrike.

Iz zgoraj zapisanega sledi, da več ni nujno tudi bolje. Zato se je smiselno odločiti za montažo tako močne sončne elektrarne, ki v celoti (ali pa morda celo malo manj) pokrije vaše potrebe po električni energiji. Tako ne bodo nastajali nepotrebni viški, ki bi jih sicer mogli brezplačno prepustiti nekomu drugemu. Tudi vam nihče ne da ničesar zastonj!

Postopek izgradnje

Sama montaža elektrarne za samooskrbo je zelo hitra, največkrat od začetka do konca dela mine le en dan. Zaplete se seveda pri birokraciji. Ker je za ugodno rezreševanje celotnega postopka potrebno kar dosti znanja in izkušenj, vam svetujemo, da za izvajalca izberete zaupanja vredno podjetje. Ta se bo namreč projekta lotilo celostno, od ideje do izvedbe. In tudi dolga leta po končanih delih. Vsake toliko časa je potrebno izvesti vzdrževanje in čiščenje panelov, kaj malega servisirati ali pa uporabnikom nuditi pametne in uporabne nasvete.

sončne elektrarne1

 

V grobem pa sam projekt izgradnje sončne elektrarne poteka po naslednjih ključnih korakih:

 • ogled objekta in definiranje vseh podrobnosti s strani usposobljenega izvajalca,
 • priprava informativne ponudbe z vsemi detajli, k ise jo pošlje stranki,
 • morebitni manjši popravki in potrditev ponudbe s strankine strani,
 • priprava vseh potrebnih vlog in dokumentacije za pridobitev Elektro soglasja in Eko subvencije,
 • strojna in elektro montaža vaše nove sončne elektrarne,
 • električni priklop elektrarne na omrežje, s strani upravljavca električnega omrežja
 • povezava sistema na internet in strankino seznanjanje s samo uporabo.

Čas je že, da nehamo zgolj razmišljati o naši lepši prihodnosti, ampak tudi aktivno in samoiniciativno kaj naredimo za to. Odločitev za lastno sončno elektrarno je velik korak majhnega človeka za boljši jutri celotne družbe. Zato začnite spremembe delati pri sebi in se odločite za uporabo čiste in tako človeku, kot naravi prijazne tehnologije za pridobivanje elektrike.

Recent Posts