Toplotna črpalka za staro hišo za bolj ugodno ogrevanje


toplotna črpalka za staro hišo

Splošno znano dejstvo je, da so stare hiše pogosto neke vrste sod brez dna, kar se tiče vlaganja v ogrevanje. Glavni razlog za to je pogosto slaba ali zelo tanka izolacija ter slabo zatesnjena okna. Ker bi za ogrevanje takšne hiše lahko porabili zelo veliko sredstev, saj ima veliko toplotnih izgub, vam predstavljamo alternativo, ki vam omogoča ugodnejše ogrevanje hiše in sanitarne vode in hkrati tudi varuje okolje. To so toplotne črpalke za staro hišo. Morda bi na tej točki še omenili, da so sodobne, pasivne hiše precej bolj energetsko učinkovite.

Ugodnejše ogrevanje

Glavna prednost toplotne črpalke je bistveno ugodnejše ogrevanje, saj z njo na letni ravni privarčujete več sto evrov. Edini strošek, ki ga boste morali plačati je začetni nakup in vgradnja toplotne črpalke, ter mesečna položnica za elektriko, saj toplotna črpalka za svoje delovanje potrebuje tudi elektriko, vendar na srečo ne v zelo velikih in potratnih količinah.

Varovanje okolja

Toplotna črpalka za staro hišo pa je zelo dober primer varovanja okolja. Namesto kurjenja s fosilnimi gorivi, ki so za okolje zelo obremenjujoča, svojo hišo ogrevate z naravnimi in obnovljivimi viri. Tako veliko manj obremenjujete okolje in varujete gozdove pred pretiranim izsekavanjem.

Poleg tega pa lahko za tovrsten način ogrevanja uveljavljate tudi določene subvencije s strani Eko sklada, preko katerega lahko dobite tudi do 5000 € subvencije pri začetni namestitvi vgraditve toplotne črpalke. To je vsekakor prihranek, ki ga ne smete spregledati, zato se pred investicijo v toplotno črpalko za staro hišo, vsekakor dobro pozanimajte, ali izpolnjujete pogoje za pridobitev subvencije.

Izbirate lahko med različnimi sistemi

Toplotna črpalka za staro hišo obstaja v več različicah. Lahko se odločite za toplotno črpalko zrak-voda,  za toplotno črpalko zemlja-voda, voda-voda ali zrak-zrak. Poleg tega lahko izbirate tudi med tem, ali bo toplotna črpalka ogrevala le sanitarno vodo, ali celotno hišo.

Izbira sistema toplotne črpalke je odvisna od lokacije vašega bivališča, ter glavnega namena njene uporabe. Toplotne črpalke namreč delujejo na ravno obraten način, kakor deluje hladilnik. Pri hladilniku se namreč toplota prenaša iz notranjosti hladilnika navzven, saj je glavni namen hladilnika ohladitev notranjega prostora in vsebine v njem. Pri toplotni črpalki pa toplota prehaja iz zunanjosti hiše – torej iz zraka ali zemlje, v notranjost hiše. S toplotno črpalko namreč želimo našo hišo ogreti, ne pa ohladiti.

Ali se toplotno črpalko sploh splača namestiti na staro hišo?

Toplotno črpalko se vsekakor splača namestiti na staro hišo, saj je to praktično edini način, s katerim lahko privarčujete z ogrevanjem tovrstne hiše. Stare hiše so namreč znane po velikih toplotnih izgubah, zaradi katerih stroški ogrevanja s fosilnimi gorivi vsako leto naraščajo. S toplotno črpalko pa razen začetne investicije in nekoliko višjih položnic za elektriko višjih stroškov ne boste imeli, saj je zrak zastonj, tekoča voda pa relativno poceni. Poleg tega toplotna črpalka zaprt sistem, zaradi katerega na mesečni ravni ne boste porabili bistveno več vode, kot bi jo porabili brez toplotne črpalke. Pa tudi subvencije za začetno investicijo danes pokrivajo 20-50 % investicije, tako da si toplotno črpalko lahko privošči vse več uporabnikov.

Toplotna črpalka za staro hišo je ena izmed najboljših investicij, ki si jo lahko privoščite. Združuje namreč velik prihranek in varovanje okolja.

Recent Posts