Kakšne stružnice bomo uporabljali čez leta? Bo šel razvoj še naprej?


Sodobni proizvodni procesi težijo k čim večji optimizaciji in standardizaciji, saj tako dosegamo večjo kakovost končnega izdelka in ponovljivost samega postopka. Sama proizvodnja je zato hitrejša in bolj učinkovita, razbremeni pa se tudi proizvodne delavce. Tudi stružnica je eden izmed proizvodnih strojev, pri katerem opažamo prej opisani trend. Danes se niti ne zavedamo več, kako pomembno je vpeljava visokotehnoloških procesov v proizvodnjo vplivala na naša življenja. Na boljše, seveda. Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da zaradi robotizacije in mehanizacije človeške roke niso več nujno potrebne in se tako izgubljajo dragocena delovna mesta, pa temu na srečo še zdaleč ni tako.

stružnica 1

Stružnica, ki jo ročno upravlja mizar ali lesar res potrebuje nekoga, ki bo delo svojih rok pretvoril v končni izdelek. To predstavlja eno delovno mesto. Prav tako pa mojstra potrebuje tudi tista stružnica, ki je tehnološko naprednejša in procesno bolj dovršena. Poleg visoko usposobljenjega delavca, taka stružnica potrebuje tudi inovatorja, tehnologa, računalničarja in programerja, ki stružnico izdelajo in sploh omogočijo, da se znajde v mizarski delavniciTako nam je prav tehnologija na široko odprla vrata k različnim poklicnim sferam, ki predstavljajo odlično možnost za nastanek številnih novih delovnih mest.

Pomemben delovni pripomoček

Stružnica je pomemben pripomoček vsake domače mizarske delavnice, kot tudi velikih lesnopredelovalnih industrijskih obratov. Je nujno potreben delovni stroj, s katerim ob vrtenju obdelovanca (les ali kovina) in s pomočjo ostrega namenskega orodja izdelate različne cilindrične oblike. Tako nova miza pridobi noge, z njeno pomočjo pa se izdeluje najrazličnejša stojala, sklede, lesene kozarce in okrasne predmete.

Profesionalna stružnica za vsakogar

Stružnica je delovni stroj, ki obstaja v različnih modelih in izvedbah. Domači mizarji, ki jim obdelovanje lesa predstavlja dodaten zaslužek bodo tako izbrali drugačno stružnico, kot jo boste našli v velikih podjetjih, ki obdelujejo les ali kovino. Ti bodo zagotovo potrebovali velike profesionalne stružnice, ki omogočajo hitro in natančno izdelavo lesnih in kovinskih izdelkov. Ravno pri tej vrsti stružnic je še toliko bolj pomemben vpliv tehnološkega razvoja, ki je predpogoj za uspešno proizvodnjo.  Na trgu boste tako našli manjše namizne stružnice in klasične samostoječe stružnice, ki popolnoma zadostijo potrebam manjših domačih obrtnikov. V velikih podjetjih pa se lahko srečamo z zahtevnejšimi pol-avtomatskimi pa tudi CNC stružnicami.

Katero stružnica je najbolj primerna za vašo delavnico

Odločitev, katera stružnica bo lajšala delo v vašem obratu, mora biti podvržena stopnji zahtevnosti vašega dela in seveda od želje, kako sofisticiran izdelek želite izdelati. Stružnica, ki omogoča več funkcij obdelave, vodi do bolj dodelanega končnega izdelka. Pri podjetju Lestroj boste našli primerno stružnico tudi za vašo delavnico. Glede na obseg in težavnost dela lahko stružnice razdelimo v tri večje skupine. Dejansko gre za tri vodilne proizvajalce, ki izdelujejo stružnice za različne potrebe naročnikov:

  • JET Tools stružnice so najboljša možna izbira vseh manjših domačih mojstrov, ki potrebujejo dovolj dobro napravo za hobi uporabo. Njihove stružnice omogočajo soliden pregled in nadzor nad samim delom. Uporaba je enostavna in praktična. Izdelane so iz litega železa, zaradi široke delovne plošče pa je struženje stabilno, varno in učinkovito. Glavna prednost JET stružnic je možnost nadgradnje s stojalom, podaljškom mize in podaljškom stojala.
  • Minimax stružnice so nepogrešljiva pri natančnih in bolj zahtevnih strugarskih delih. Za Minimaxovo stružnico naj se odloči vsak, ki potrebuje izpopolnjen delovni pripomoček z veliko dodatne opreme, ki znatno olajšala samo delo v obratovalnem. V Lestrojevi ponudbi boste našli klasično stružnico, ki ji lahko dodate tudi kopirno napravo SCM Minimax T124. Pri omenjenih stružnicah lahko že opazimo prve korake k standardizaciji strugarskega procesa. Temelji tehnološki izpopolnitvi stružnic so bili postavljeni z osnovnimi računalniškimi in drugimi programi, ki omogočajo vzpostavitev in nadzor nad strugarskim procesom.
  • CNC stružnica Centauro pa je paradni konj vseh stružnic, ki jih trenutno poznamo. Je nesporna zmagovalka med temi vsestranskimi napravami in prva izbira vseh večjih proizvodnih obratov. S pomočjo CNC stružnice je v delavnici mogoče izdelati najzahtevnejše lesene izdelke. Glavna prednost CNC stružnic je namreč možnost CAD programiranja. Človek je s svojim znanjen ustvaril dovršen program, s pomočjo katerega stroj izdela nešteto izdelkov. Tako zasnovane stružnice omogočajo ponovljivost postopka. S pomočjo CAD programa narišete željeni profil obdelovanca, sprogramirate rezkar za izdelavo utorov, nastavite dekorativno graviranje in izdelek, ki ste si ga zamislili je že izdelan. Hitro, učinkovito in nadvse kakovostno so lastnosti, ki spremljajo tehnologijo, uporabljeno za izdelavo stružnic.

stružnica

Vlak tehnološkega razvoja pelje dalje

Tako lahko pričakujemo, da bomo čez leta uporabljali vsaj tako dobre, če ne še bolj izpopolnjene stružnice. Večino znanja in intelektualnega dela se vlaga ravno v izboljšanje tistih najbolj zahtevnih delovnih strojev, kamor sodijo tudi CMC, pa tudi nekatere SCM stružnice. Pričakovano pa se tehnologija in napredek selita tudi v manjše zasebne mizarske delavnice, kjer je prav tako moč zaznati potrebo po izboljšavah samega delovnega procesa.

Skrb, da človeške roke nekoč ne bodo več potrebne je zato popolnoma neupravičena. Človeški viri so namreč odgovorni za zasnovo, izdelavo in kasnejše izboljšave vseh visokotehnoloških procesov, ki poganjajo vse proizvodnjo mehanizacijo. Trdimo lahko celo, da bodo potrebe po izobraženih in izkušenih tehničnih kadrih v prihodnosti vse večje.

Recent Posts