10 prednosti električnega talnega gretja


Talno gretje deluje na principu pošiljanja toplote po sistemu cevi, ki jih postavi na izolirano podlago tal, preden se ureditev tal v prostorih dokončno zaključi in prekrije z izbranimi materiali, npr. s keramičnimi ploščicami. Postavitev talnega gretja je smiselna rešitev za številne uporabnike, prav tako ugodna pa je tudi cena talnega gretja. Ločimo vodni in električni sistem talnega gretja.

talno gretje

Kako deluje?

Talno gretje na principu vodnega sistema sestavlja sistem cevi, ki jih namestimo na plast talne izolacije (ta zagotovi, da toplota potuje navzgor). Po teh ceveh v procesu talnega gretja kroži voda, ki segreva tla. Pri tem je temperatura vode ves čas nadzorovana s pomočjo pametnih termostatov, ki ohranjajo njeno stalnost v vseh prostorih ali pa v posameznih prostorih (odvisno od potreb in želja). Stalna temperatura je tista, ki zagotavlja tudi varno uporabo in prepreči, da bi se ob hoji po površini tal opekli.

Drugi pa je način električnega talnega gretja, ki ga sestavljajo grelne mreže, ki jih že pripravljene kupite pri pooblaščenih prodajalcih. Talne grelne mrežne so na voljo v različnih velikostih, ki jih kombinirate med sabo, da pokrijete površino prostora, ki jo potrebujete. Pri tem je možen priklop več mrež na en termostat. Grelne mreže so v primerjavi s talnim gretjem, ki deluje na principu vode, bolj enostavne za polaganje.

Zakaj je talno gretje sploh smiselno vkomponirati v svoj načrt (pre)urejanja stanovanja oz. hiše – 10 prednosti talnega gretja.

  1. Enostavna namestitev (električno talno gretje lahko namestite tudi sami, za vodne sisteme potrebujete strokovnjaka).
  2. Namestitev je hitra (nekoliko dalj traja namestitev vodnega sistema).
  3. Cenovno ugodno vzdrževanje (električno celo brez stroškov).
  4. Malo izgub (visoka energetska učinkovitost).
  5. Enakomerno segrevanje prostora na stalni temperaturi.
  6. Segrevanje od tal navzgor (nič več mrzlih stopal).
  7. Varna uporaba (nadomesti radiatorje, ki se lahko segrejejo in povzročijo tudi opekline).
  8. Zagotovi več prostora.
  9. Talno gretje lahko uporabljate že približno 1 mesec.
  10. Manj težav, zaradi suhega zraka v prostoru.

Talno gretje zagotavlja najudobnejšo obliko stalnega segrevanja prostora. Sistem je enostaven za vodenje, vzdrževanje pa skoraj ni potrebno. Med glavne prednosti uporabe talnega gretja sodijo tudi visoko energetska učinkovitost (manj izgub toplote), dostopnost do sistemov talnega gretja ter varna in enostavna postavitev sistema talnega gretja (enostavneje in hitreje se postavi električni sistem talnega gretja) .

Običajno ob besedni zvezi segrevanje prostora najprej pomislimo na segrevanje s pomočjo radiatorja. Ker radiator za prenos toplotne energije uporablja konvekcijo, se zrak nad in okoli radiatorja segreje bistveno bolj kot zrak, ki je od radiatorja oddaljen. Bolj segret zrak se dviguje, zato je razlika v temperaturi med tlemi in stropom velika. Enostavno povedano – v noge vas zebe, tistih najvišjih temperatur pod stropom pa sploh ne dosežete. Prav tako se lahko pogosto zgodi, da vam je enkrat prehladno, drugič prevroče (sploh v bližini radiatorja), kar lahko vodi v težave z izbruhi suhe kože v zimskih mesecih.

zebe v noge

Talno gretje poskrbi, da teh težav ne boste imeli več, saj deluje na principu prej omenjene enakomerne razporeditve toplote, ki seva od tal. Tako vas v noge ne bo več zeblo, saj se bo zrak postopoma dvigoval in proti stropu ohlajal, vi pa boste toploto maksimalno izkoristili.

Dodatna prednost je, da se pri talnem gretju ne morete opeči, česar vam uporaba radiatorja, ki se lahko hitro segreje tudi na več kot 50 °C, ne zagotavlja. Talno gretje lahko tako v resnici povsem nadomesti uporabo radiatorjev.

Vzdrževanje talnega gretja je zelo poceni. Ko sistem enkrat namestite, stroškov vzdrževanja več ni. Sistem električnega talnega gretja od vas ne zahteva prav nobene storitve vzdrževanja, medtem ko boste pri izbiri sistema na osnovi vode morali najeti strokovnjaka, ki bo za vas preveril, ali so cevi talnega gretja še vedno ustrezno pretočne in vse deluje tako, kot mora.

Uporaba talnega gretja pozitivno vpliva tudi na količino prostora, ki vam je na voljo, sočasno pa bo prostor brez radiatorjev bolj estetski.

Na kaj moram biti pozoren pri polaganju električnega talnega gretja?

Grelne mreže pri električnem sistemu talnega gretja lahko zelo enostavno položite sami, lahko pa zato najamete tudi keramičarja, ki bo polagal keramiko. Pozorni bodite le, da za priklop in meritve priskrbite usposobljenega električarja

Čeprav je polaganje zelo enostavno, morate pri polaganju električnega talnega gretja paziti predvsem na grelni kabel, ki bo skrbel za dovod elektrike. Tega zaradi natančno določene upornosti, ki preprečuje pregrevanje kabla (ki sčasoma vodi v njegovo nedelovanje), ne smete krajšati ali kakorkoli poškodovati. Grelnega kabla ne smete prekrižati, prav tako ga ne smete prekrižati s priključitvenim kablom. Priključitveni kabel lahko, v nasprotju z grelnim, po potrebi skrajšate ali podaljšate.

Kdaj lahko začnem talno gretje uporabljati?

Novo postavljeno gretje lahko začnete uporabljati približno 1 mesec po postavitvi, ko se keramično lepilo posuši in je varnost uporabe bolj zanesljiva.

Recent Posts