Tekalna steza za tek v vseh vremenskih razmerah


Tek spada med najbolj priljubljene oblike aktivnosti. V njem uživajo moški in ženske vseh starosti. Zelo priljubljen je tek na prostem, če pa te možnosti ni, pa lahko tečete tudi doma. Tekalna steza je namreč kos športne opreme, ki omogoča, da notri tečete in tako ne izpustite niti enega dneva, ki je  namenjen teku. Ker je tekalnih stez več vrst in znamk, se morda težko odločite, katera bi bila najbolj primerna za vas. V nadaljevanju si lahko preberete, zakaj se odločiti za nakup tekalne steze in na kaj je dobro biti pozoren, če nameravate kupiti novo tekalno stezo.

tekalna steza

Prednosti takalne steze

Tekalna steza je del fitnes opreme, ki jo boste zagotovo našli v fitnesu. Ker pa nimajo vsi dostopa do fitnesa, si lahko tekalno stezo omislite tudi doma. Nekateri modeli so malenkost večji in bi jih težko spravili v stanovanje, če nimate dovolj prostora. Zato so na voljo tudi manjše tekalne steze, ki ne zavzamejo veliko prostora in nekatere od njih lahko tudi zložite, da jih lažje pospravite.

Največja prednost tekalnih stez je ta, da jih lahko uporabljate v kakršnemkoli vremenu. Tek zunaj je zelo prijeten, ko je vreme lepo, ko pa pada dež ali celo toča in sneg, pa je tek zunaj manj prijeten. V tem primeru je tekalna steza odlična rešitev. Ne glede na letni čas in zunanje vremenske razmere, ne boste nikoli več izpustili dneva za tek.

Začetnik ali izkušen tekač?

Tako začetniki, kot izkušeni tekači so ljubitelji tekalnih stez. Redni tekači imajo tekalne steze zaradi priročnosti, da jo lahko uporabijo takrat, ko tek zunaj ni mogoč. Prav tako je v primeru, da nimate dovolj časa za daljši tek, tekalna steza odličen pripomoček, da odtečete vsaj nekaj kilometrov. Če tečete doma, se vam ni treba posebej pripravljati za odhod, pa tudi direktno iz tekalne steze lahko skočite pod tuš ali celo gledate televizijo.

Tekalne steze obožujejo tudi tekači začetniki ali pa tisti, ki si želijo nekaj več gibanja čez dan. Nekaterim namreč ni prijetno hoditi v fitnes ali pa ven in raje telovadijo znotraj doma. Tekalna steza je primerna za res počasen tek za začetnike, kjer se lahko večkrat ustavite. Prav tako pa lahko tekalno stezo uporabljate samo za hojo. To lahko počnete ob gledanju televizije ali poslušanju glasbe.

Pred nakupom tekalne steze

Tekalne steze se med seboj ločijo po mnogih lastnostih. Ena izmed teh lastnosti je širina in dolžina traku. Tiste z ožjim tekalnim trakom bodo morda cenejše, vendar je tek po širšem traku veliko bolj udoben, saj ni treba gledati kam stopite. Prav tako pa je dolžina traku izjemnega pomena. To velja predvsem za višje tekače, ki imajo daljši korak. Treba je poudariti, da je dolžina tekalnega traku ena najbolj pomembnih lastnosti pri tekalnih stezah.

Tekalna steza mora biti bolj trdna in močna tudi pri tistih osebah, ki imajo večjo težo. Le tako ste lahko prepričani, da se ne bo premikala in bo dejansko zdržala vso težo. Ko človek teče, je sila noge, ki udari ob površino zelo velika in tekalna steza mora imeti primerno konstrukcijo, da to silo zdrži.

Poleg dolžine tekalnega traku morate biti pozorni tudi na blaženje pri tekalnih stezah. Blaženje koraka med tekom je izjemnega pomena, še posebej če nameravate tekalno stezo pogosto uporabljati. Nekatere tekalne steze namreč niso opremljene s primernim sistemom blaženja in to lahko na tekača vpliva zelo negativno. Če pri teku ni dovolj dobrega blaženja, lahko začnejo trpeti kolki, kolena in gležnji.

Za konec pa se pozanimajte še za dodatne funkcije , ki jih nudi tekalna steza. Načeloma imajo vse moderne tekalne steze možnost nastavljanja hitrosti ter monitor, kjer se šteje čas in število pretečenih kilometrov. Prav tako pa imate lahko dodatno še možnost merjenja srčnega utripa, pa možnost za tek v klanec.

Recent Posts