Katere toplotne črpalke so primerne tudi za ogrevanje radiatorjev


Ogrevanje z radiatorji je še vedno eden od najbolj razširjenih načinov ogrevanja v mnogih gospodinjstvih. Gre za visokotemperaturno ogrevanje, vir energije za ogrevanje pa predstavljajo različni ogrevalni sistemi. V zadnjih letih se vse pogosteje uporabljajo toplotne črpalke, saj imajo nizke obratovalne stroške, njihovo delovanje je ekonomično, pri tem pa uporabljajo obnovljive vire energije. Centralno ogrevanje z radiatorji za optimalno delovanje potrebuje visoke temperature, zato so visokotemperaturne toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev najprimernejša izbira, če se odločate za prenovo ogrevalnega sistema.

 

Enokompresorske ali dvokompresorske visokotemperaturne toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev?

 

Kot pove že ime, so visokotemperaturne toplotne črpalke narejene tako, da lahko vodo ogrevajo do višjih temperatur kot običajne črpalke in imajo višjo energetsko učinkovitost. To jim omogoča učinkovito ogrevanje celotnega objekta, tudi če je ta starejši ali slabše izoliran. Razlika pa se pojavi v moči med enokompresorskimi in dvokompresorskimi črpalkami za ogrevanje radiatorjev.

 

  • Enokompresorske visokotemperaturne toplotne črpalke: namenjene so talnemu gretju, ne pa tudi ogrevanju z radiatorji, saj pri zelo nizki zunanji temperaturi en sam kompresor ne more ogreti vode na primerno temperaturo, zato se kot podpora vklopijo električni grelci – enokompresorske toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev vodo ogrejejo do 60 stopinj C, za dogrevanje do 80 stopinj C pa se porablja energija električnih grelcev.

 

 

  • Dvokompresorske visokotemperaturne toplotne črpalke: namenjene so za ogrevanje z radiatorji, saj za razliko od enokompresorskih, pri katerih sodelujejo grelci, dvokompresorske toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev za doseganje višjih temperatur izkoristijo še drugi kompresor – oba skupaj ogrejeta vodo do prijetne temperature, da vas ne zebe niti takrat, ko zunanje temperature padejo globoko pod ledišče. Skladno s tem je občutno manjša tudi poraba električne energije.

 

 

Razlike med črpalkami in prednosti dvokompresorske toplotne črpalke

 

Koriščenje električnega grelca ali drugega kompresorja za dogrevanje je bistvena razlika, ko gre za visokotemperaturne toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev z enim ali dvema kompresorjema, poleg tega pa imajo dvokompresorske toplotne črpalke še številne druge prednosti.

 

  • Življenjska doba dvokompresorskih toplotnih črpalk je daljša, saj ne prihaja do povečane obremenite sistema kot pri enokompresorskih, kjer je veliko večji pritisk v freonskem krogu zaradi večje obremenitve enega samega kompresorja.

 

  • ​Dvokompresorske toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev na želeno temperaturo porabijo veliko manj električne energije kot enokompresorske in so kar do 40 % bolj učinkovite, zaradi česar je občutna tudi razlika pri stroških električne energije.

 

  • Pri dvokompresorskih črpalkah ne delujeta oba kompresorja hkrati – v spomladanskih in jesenskih mesecih, ko so zunanje temperature višje, dodatni kompresor miruje in ne porablja dodatne električne energije. Ko je potreben za dogrevanje, se vklopi avtomatsko in s tem zagotavlja visoko stopnjo udobja, saj ne povzroča dodatnih skrbi za vklop in izkop.
  • Dvokompresorske toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev so še posebej primerne za obnovljene objekte, ki imajo slabšo izolacijo, saj hitro in učinkovito ogrevajo vodo do višjih temperatur, pri tem pa ne prihaja do toplotnih izgub, ki bi lahko nastale ob uporabi drugih vrst toplotnih črpalk zaradi slabše izolacije.

 

Začetna investicija je pri dvokompresorskih toplotnih črpalkah v primerjavi z enokompresorskimi nekoliko višja, a se razlika hitro opazi v obratovalnih stroških, saj dvokompresorske toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev porabijo veliko manj električne energije in so na dolgi rok cenovno ugodnejša varianta za ogrevanje z radiatorji. Če k temu prištejemo še njihovo daljšo življenjsko dobo, je to naložba, ki se vam bo obrestovala še desetletja.

Recent Posts