NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Umetna inteligenca v praksi

Zadnje čase se umetna inteligenca ali AI nekoliko preveč enači s terminom nevronske mreže. In čeprav so te veličastne, nikakor niso edino, kar se dogaja na področju AI, menijo strokovnjaki iz podjetja ALGiT, slovenskega raziskovalno-razvojnega podjetja, ki se ukvarja z evolucijsko umetno inteligenco.

Navkljub temu, da zgornja trditev zveni protislovno, temu ni tako. O nevronskih mrežah bi resda morali poslušati na dnevni ravni, tako epohalne so, niso pa edina in najbrž tudi ne najpomembnejša tehnologija na področju AI. Alternativnih, komplementarnih, suplementarnih in ostalih področij je še kar nekaj. Niti ekspertni sistemi verjetno še niso povedali vsega, niti Furierjeve analitične metode, niti še najmanj deset drugih. V podjetju ALGiT se ravno zato ukvarjajo z evolucijsko umetno inteligenco, ki je še posebej močna tam, kamor moč nevronskih mrež ne seže, človek pa še manj.

Program za razporejanje delavcev

Na osnovi svojih raziskav so razvili WoShi. Program, ki zmanjša število ur za obstoječi proces (manj nadur ali pogodbenega dela) in omogoča, da naredite razpored delavcev enostavno, hitro in 100 % avtomatsko. Delavci posledično delajo v boljših pogojih in zakonske omejitve niso kršene. Uporaben je za vse panoge in velikosti podjetij, kjer se dela v turnusih, in omogoča 5 %–20 % prihranek pri obstoječih zahtevah (100 delavcev opravi 200.000 ur letno, prihranek je vsaj 10.000 ur).

Osnovna zahteva je podatek o številu delavcev, ki morajo biti prisotni v določenih časovnih obdobjih, za vsak dan in praznike. Vnesti je potrebno še mesečno delovno obveznost, zaporedno število dni, dnevni in tedenski počitek ter turnuse po dnevih, dodatno pa je mogoče vnesti še dopuste, obvezne delovne dni ali odsotnosti, kombinacije delavcev in še več. S spreminjanjem zahtev in teže kriterijev rezultat variira glede na željo uporabnika. Preizkusite WoShi, ki se izvaja v oblaku in je dostopen prek interneta, brez lokalne namestitve.

Inteligentni šolski urnik

Spoznajte iUrnik, pameten program, ki izračuna šolski urnik, pri tem pa upošteva praktično katero koli zahtevo uporabnika. V svojem izračunu upošteva predpisan predmetnik, osebne želje in potrebe vsakega učitelja in učenca, prostorske možnosti, časovne zahteve in omejitve, dopolnilne dejavnosti, jutranje in popoldansko varstvo, prevoze in še mnogo več. Umetna inteligenca programa iUrnik ponudi optimalno rešitev – celovito izdelan in preverjeno učinkovit urnik, ki ga je mogoče prilagoditi s spremembo teže vhodnih kriterijev za izračun.

Preverite zmožnosti umetne inteligence na sejmu Feel the Future 2.0, kjer bo podjetje ALGiT predstavljalo tudi program za predikcijo na osnovi danih podatkov. Prepričali vas bodo, da ne obstaja realen problem, ki ga njihovi programi ne bi zmogli rešiti.

Share facebook
OSTALI ČLANKI