NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Umetna inteligenca vstopa v posel

Čeprav si poslovno okolje želi stopati z ramo ob rami s tehnologijo, je resnica trenutno še povsem drugačna. Umetna inteligenca in strojno učenje sicer vstopata v poslovne rešitve in bosta generirala visoke investicije, a se zaenkrat nahajata šele v fazi poslovnega načrtovanja.

Sodeč po zadnji raziskavi družbe Gartner le 4 % vprašanih že izvaja naprednejše poslovne rešitve, ki vključujejo uporabo umetne inteligence, 46 % pa jih predvideva v svojih nadaljnjih načrtih. Navkljub visokem zanimanju poslovnega okolja je trenutek implementacije še stvar tehtnega premisleka in strateške odločitve. Med glavnimi opozorili družbe Gartner je namreč tudi pazljiva vpeljava tovrstnih tehnologij v poslovanje.

 

 

Poslovni procesi bodo ob osvajanju naprednejših tehnologij nedvomno potrebovali čas, zato se je v prvih korakih uvajanja algoritmov najoptimalnejše usmeriti v manjše projekte in pomoč zaposlenim. Pravilno usposobljeni zaposleni predstavljajo prvi filter, ki bo umetni inteligenci dajal pravo smer in nasprotoval predvidevanju raziskave družbe Gartner. Slednja napoveduje, da bo v prihodnjih petih letih kar 85 % projektov umetne inteligence imelo slabše rezultate zaradi primarno nepravilno zastavljenih ciljev in nezadostnega prenosa znanja. V integraciji umetne inteligence v poslovne rešitve pa bodo nujni tudi zunanji ponudniki in tehnologije. Ti bodo morali za uspešnost spremembe razumeti potrebe podjetja in cilje, ki jih želi doseči.

O prihodu tehnologije v poslovno okolje pričajo tudi napovedi o investicijah v informacijsko tehnologijo. Po raziskavi omenjene družbe naj bi vložki v programsko opremo brez izjeme naraščali in konec leta 2019 znašali že 421 milijard dolarjev. Poslovni koraki bodo najmočneje usmerjeni v tehnologije v oblaku, kamor sodijo umetna inteligenca, tehnologija veriženja blokov, internet stvari in t. i. big data.

Share facebook
OSTALI ČLANKI