NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Uspehi slovenskih start-upov

Slovenska zagonska podjetja žanjejo največje uspehe med državami jugovzhodne Evrope, vodilno pozicijo pa zdaj zavzemajo tudi v kripto financiranju ali t. i. ICO (Inital Coin Offering). Od prvih platform za množično financiranje do začetka posla s prodajo kripto kovancev, Slovenci smo soustvarjalci najbolj razvitih zagonskih podjetij.

Od ustanovitve Kickstarterja, ki uporabnikom omogoča zbiranje podpore za razvoj in realizacijo poslovnih idej, mineva že več kot osem let. V tem obdobju so Slovenci uspešno predstavili več kot 100 tisoč projektov in zbrali več milijard evrov. Slovenski start-upi na leto pridobijo okoli 100 milijonov zagonskega vložka, s čimer se pozicionirajo kot najboljši v jugovzhodnem delu Evrope. Dejstvo, ki ga bogati tudi podatek, da se vse večje število omenjenih podjetij lahko financira iz lastnih prihodkov. Na novo prispela blockchain tehnologija pa je na trgu uveljavila še en način zbiranja sredstev, poznan pod imenom kripto financiranje. ICO omogoča zbiranje denarja s pomočjo začetne ponudbe kripto kovancev, tistih, ki so nakazani s strani podpornikov ideje zagonskega podjetja.

 

 

ICO ima časovno omejen okvir, znotraj katerega sta cena in število razpoložljivih kovancev vnaprej določena. Sestavni del ICO-ja je torej začetna ponudba kovancev, ki poimenuje začetni kapital, pridobljen s strani podpornikov poslovne ideje zagonskega podjetja. Slednji različne uporabnike prepriča s svojo vizijo in idejo, hkrati pa jim predstavlja svoj lasten kripto kovanec. Ta, ki bo zaradi potenciala in prihodnjega uspeha ob realizaciji ideje strmo narasel v svoji vrednosti in začetnim podpornikom prinesel zaslužek. Začetna ponudba kripto kovancev je zaradi večjega zaupanja v lastništvo in prenosljivost izvedena prek zanesljivega javnega blockchaina (npr. Ethereum ali NEO). Zagonska podjetja lahko tako v obstoječem okolju predstavijo lastne kovance za svojo poslovno rešitev. Od svojih podizvajalcev, partnerjev ali drugih sodelujočih členov namesto plačil v običajni finančni valuti (evro, dolar ipd.) zaprosijo plačilo za uporabo storitve v lastnih kripto kovancih. Za nadaljnje vzajemne finančne tokove pa poskrbijo s tem, da tudi svojim razvijalcem plačujejo v lastnih kripto kovancih. Tako opolnomočijo sebe in svoje podpornike.

Kar nekaj uspešnih slovenskih zagonskih podjetij je s pomočjo ICO-ja pridobilo številne podpornike in s tem tudi finančna sredstva. Med njimi sta Hive Project, ki je leta 2017 prejel nagrado na svetovni konferenci CoinAgenda, pa tudi OriginTrail, ki je s prodajo kripto kovancev uspel zbrati kar 22,5 milijona evrov. Zadnji odmevnejši start-up projekt je predstavila podjetniška ekipa Viberate, ki je v manj kot petih sekundah s prvo ponudbo kripto kovancev zbrala sredstva v vrednosti več kot deset milijonov dolarjev. Po tej isti poti pa so se podale tudi vodje enega najbolj obetavnejših projektov – Eligma, katerega ustanovitelj je podjetnik Dejan Roljić (ABC-pospeševalnik).

Share facebook
OSTALI ČLANKI