NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Varen internet za dobro ljudi in tehnologije

Dan varne uporabe interneta, ki vsako leto nastopi 6. februarja, promovira varnejšo in pozitivno rabo digitalnih tehnologij, še posebej med otroci in mladimi. Večjo svobodo in dostopnost namreč spremlja tudi potreba po močnejši zaščiti, s katero bomo zavarovali sebe kot tudi našo tehnološko prihodnost.

Ukrepov, ki jih lahko vsak od nas napravi za večjo varnost na internetu, je mnogo. Če katerega izmed njih izvajate (in to redno), pa je povsem druga stvar. Strokovnjaki s področij digitalnih tehnologij vsako leto ozaveščajo o pomembnosti varnostnih praks, ta opozorila pa so najbolj slišna prav na dan varne uporabe interneta.

Kako se torej zaščititi pred prevaranti in tistimi, ki so vas željni ogoljufati med uporabo interneta? Z nekaj osnovnimi koraki lahko storite veliko. Pri kreiranju spletnih profilov vedno oblikujte močno geslo, slednje naj bo kombinacija velikih in tiskanih črk, števil in simbolov, dolga vsaj osem znakov. Ne dostopajte do bančnih storitev prek javnega omrežja, razen če je to nujno potrebno. Prav tako se ne pustite preslepiti sumljivim povezavam ali elektronski pošti oziroma SMS sporočilom, ki vabijo k odprtju vsebine. V kolikor je pošta prišla s strani znanega pošiljatelja, vsebino najprej preverite pri njemu. Pred prenosom dobro preverite vir datoteke in za različne spletne strani uporabljajte različna gesla. Marsikdo si morda težje zapomni več raznolikih gesel, je pa to vsekakor lažje kot sprijaznjenje z goljufijo in škodo. Ne dovolite niti, da vam gre moteče okence, ki javlja zapadlost delovanja protivirusnega programa, le na živce, temveč poskrbite, da imate varnost vedno aktivirano.

 

 

Enako velja tudi za družbena omrežja – dobro premislite preden s sledilci delite osebne informacije. Ne sprejemajte prošenj za prijateljstvo na Facebooku ali LinkedInu od ljudi, ki jih ne poznate, saj se za lažnimi profili lahko skrivajo sleparji. Razne aplikacije, ki vam pomagajo izslediti izgubljen telefon, omogočajo tudi, da z oddaljenim dostopom izbrišete vse podatke, ki se nahajajo v njem. Svoje spletne nakupe opravljajte le na straneh, ki so preverjena. V spletnih trgovinah nikoli ne shranjujete podatkov o svoji bančni kartici in nikar ne pozabite zaščititi svojega telefona ali druge naprave z varnostno kodo, biometričnim ukazom ali zaščitnim vzorcem.

Kako pa poskrbeti za večjo varnost otrok? Predpogoj je zagotovo predaja znanja, s katero jim predstavite pasti interneta, drugi korak pa starševski nadzor. Tako lahko nadzorujete aplikacije, ki jih prenašajo, in omejite njihov dostop do spletnih vsebin. Ti varnostni ukrepi so osnova, s katero bo vaša in otrokova izkušnja digitalne tehnologije tudi v prihodnje ostala pozitivna.

Share facebook
OSTALI ČLANKI