NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Videoigre so trg prihodnosti

Z gotovostjo je mogoče trditi, da digitalne razsežnosti zavzemajo tudi svet zabave. Svetovni trg videoiger naj bi v letu 2018 prinašal že kar 137,9 milijarde prihodkov. Skladno z njihovo naraščajočo dobičkonosnostjo pa se jasno spreminjata tudi družbena percepcija in status videoiger, saj igranje le-teh postaja vse resnejši e-šport.

Po poročanju tujih medijev naj bi Mednarodni olimpijski komite razmišljal, da bi kategorija e-šport postala del olimpijskih iger, ki bodo leta 2024 potekale v Parizu. Gledanost klasičnih športnih iger namreč upada, še posebej med mladimi, zato bi vpeljava novodobnih virtualnih iger prispevala k večji priljubljenosti tovrstnih dogodkov. Največje prihodke trga videoiger trenutno beležijo na Kitajskem in v ZDA, vsekakor pa je e-šport prisoten povsod, tudi v Sloveniji. Mlade k igranju poleg zabavne note pritegne tudi priložnost za zaslužek. Z nekaj angažiranosti, treninga in prave opreme lahko namreč najboljši igralci postanejo milijonarji. Predani igralci videoigram namenijo tudi polovico dneva, na tekmovanja jih pripravljajo športni psihologi, vodijo jih menedžerji. Videoigre so brez dvoma prešle na raven profesionalnega športa – tega, ki poleg zabave in strasti zahteva tudi precej več truda in garanja.

V tovrstni panogi pa imajo odločilno vrednost tudi razvijalci videoiger. Ti se ne osredotočajo zgolj na računalniške igre ali igre s konzolami. Prihodnost je usmerjena v pametne telefone in tablice, naprave, ki so praktične tudi za igranje na poti. V tujini videoigre že prepoznavajo kot športno dejavnost, v Sloveniji dovolj velike podpore – navkljub pobudi – še ni. Ne ozirajoč se na to, videoigre so neizogiben del naše sedanjosti in vsekakor prihodnosti, kar nesporno dokazuje njihova vse večja priljubljenost in s tem tudi moč. Tudi slovenski prostor je poln navdušencev nad videoigrami, gledalcev in igralcev. Nekateri izmed njih bodo svoje spretnosti v igranju videoiger dokazovali na prvem sejmu in festivalu videoiger Feel the Future of Gaming, ki se bo odvijal med 17. in 20. oktobrom v okviru sejma Feel the Future 2.0. Ne zamudite priložnosti, da na lastne oči okusite in preizkusite privlačnost virtualne brezmejnosti, ki nam dovoljuje postati kdorkoli bi radi bili.

Share facebook
OSTALI ČLANKI