NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Vodilo razvoja je umetna inteligenca

Na letošnjem sejmu Feel the Future se bomo posvetili tudi eni najbolj zanimivih inovacij zadnjega časa – umetni inteligenci. Njene pomembnosti ni več mogoče prezreti, saj so AI kot ključno vodilo razvoja razglasili tudi IT strokovnjaki na nedavni Microsoftovi konferenci.

Digitalizacija je dandanes že v polnem razmahu, vendar je za podjetja vse prej kot enostavna. Učinki digitalne preobrazbe namreč niso vidni takoj, prinašajo drugačno obliko vodenja, neobičajne poslovne procese in obdelavo strank. Umetna inteligenca sicer omogoča številne metode za lažje poslovanje, a hkrati zahteva trdne moralne meje, ki bodo v prihodnosti prepričevale njeno zlorabo.

Umetna inteligenca je posebna, saj je sestavljena iz več kot le ene tehnologije, samostojno se uči, dosega poslovne rezultate in je aplikativna na več področjih. Kaj točno je? V najožjem pomenu zajema strojno učenje, prepoznavanje slik, tekstovno rudarjenje, vizualne in govorne sisteme, nevtralna omrežja, prepoznavanje vzorcev in še več. Je poosebljenje znanosti in strojništva, ki izdeluje inteligentne naprave.


Kaj prinaša posamezniku? Predstavljajte si svet, v katerem lahko s pomočjo ene naprave organizirate svoje obveznosti, spremljate varnost svojega doma, prejmete opomnik za menjavo olja v avtomobilu. Aplikacije, ki delujejo kot osebni asistenti, so tu že vrsto let. Ampak kaj, če bi se te naprave lahko samostojno učile o vas in vaših navadah, z vami vodile pogovor in bile sposobne interakcije na povsem drugem nivoju? Kognitivne sposobnosti umetne inteligence so občudovanja vredne. A pozitivne učinke prinašajo le, če bomo umetno inteligenco znali pravilno umestiti v svoja življenja, z njo upravljati in jo nadzorovati.
AI mora biti zanesljiva, transparentna, vključujoča in nepristranska. Enako velja tudi za AI znotraj tistih podjetij, ki vnašajo tovrstne digitalne spremembe v svoje procese. Z digitalizacijo bodo organizacije postale konkurenčnejše in učinkovitejše, a le če bodo digitalno preobražene sisteme znale pravilno implementirati, budno spremljati in optimizirati za svoje potrebe.

Na sejmu bomo iskali odgovore na najaktualnejša AI vprašanja. Pridružite se nam v Celju med 17. in 19. oktobrom 2018.

Share facebook
OSTALI ČLANKI