NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Vračanje proizvodnje domov

Zadnja desetletja je proizvodna dejavnost romala ven iz Evrope, ven iz matičnih držav. Večinoma v azijske dežele in predvsem zaradi zniževanja stroškov podjetja na račun cenejše delovne sile. Trend se s pomočjo industrije 4.0 ponovno obrača in proizvodnjo vrača v domače kraje.

Industrija 4.0 ponuja številne platforme, ki proizvodnjo doma korak za korakom transformirajo v stroškovno efektivno potezo, ki se obrestuje tudi v državi z dražjo delovno silo. Pregled evropskih držav v raziskavi European Manufacturing Survey iz leta 2016 razkriva, da je približno 4 % avstrijskih podjetij že vrnilo svojo proizvodnjo domov. Za razliko od naših severnih sosedov pa je Nemčija tista, ki se v najmanjši meri odloča za ta korak. Na splošno temu poslovnemu manevru botruje velikost organizacije, saj so podjetja z več kot tisoč zaposlenimi bolj naklonjena selitvi proizvodnje domov kot manjša ali srednja. Dejavnik je tudi panoga. Podatki namreč kažejo, da se visokotehnološka industrija pogosteje vrača v Evropo. Medtem ko se na ravni sektorjev najredkeje vrača tekstilna proizvodnja.

Pobuda za prenos proizvodne dejavnosti domov je raznolika – od slabe kakovosti izdelanih produktov, stroškov transporta, neizkoriščenih domačih zmogljivosti do izgube fleksibilnosti in odzivnosti na zahteve kupcev. Očitna pa je tudi povezava z industrijo 4.0, ki je gospodarstvenikom in podjetnikom omogočila oblikovanje fleksibilnejših, prilagodljivih in učinkovitih proizvodnih sistemov. Podjetja, ki so vpeljala napredne tehnologije s področij digitalnih upravljavskih sistemov, avtomatizirane izmenjave in zajema podatkov, digitalne vizualizacije in številne druge sodobne prijeme, se pogosteje znova naselijo v Evropi. Z njimi se sicer vračajo tudi delovna mesta, vendar ta niso in tudi nikoli več ne bodo enaka preteklim.

Share facebook
OSTALI ČLANKI