Mladi vse več iščejo zaposlitev v tehnoloških podjetjih


Zaposlitev je za samostojnost in neodvisnost vsakega posameznika zelo pomembna neglede na njegovo starost. Vendar mladi danes iščejo svojo prvo zaposlitev veliko rajši v tehnoloških podjetjih, kot v klasičnih poklicih, ki so sicer deficitarni, pa se opravljajo fizično. Razlogi, zakaj mlajši raje delajo v tehnoloških podjetjih, so jasni: ker so ta delovna mesta dosti bolje plačana in je v tem prihodnost. Drugi razlog pa je, ker ta podjetja sestavljajo mladi, ki imajo drugačno miselnost ter način dela, kot smo ga bile vajene prejšnje generacije. Starejše generacije se ne znajdejo dobro v novih tehnologijah in se jim izogibajo, vendar gre svet naprej in se razvija z bliskovito naglico. Eni menijo, da je to za človeštvo super, drugi pa, da nas to pelje v pogubo.

Zaposlitev v tehnološkem podjetju: prednosti in slabosti

Zaposlitev v tehnološkem podjetju ni privlačna samo za mlade, ampak tudi za starejše generacije, za tiste posameznike, ki so dejansko sprožili to tehnološko rast in so s tehnologijo povezani ne glede na starost. Znani so primeri ljudi, ki so na primer stari 70 ali več let, ki so v koraku s tehnologijo in so začetniki raznih podjetij ter programov in produktov, ki so danes že vrsto desetletij med vodilnimi tehnologijami na svetu. Nekateri 70 letniki pa niso nikoli imeli niti mobilnega telefona in je edina tehnologija, ki jo poznajo, televizija, ki omogoča osnovnih 5 programov.

zaposlitev

Seniorji so ljudje, ki imajo zaposlitev v tehnološkem podjetju in so stari na mad 45 in 60 ali celo več let. To so ljudje, ki so bili že v mladosti pred desetletji tehnološko umerjeni, so študirali take poklice in veščine ali so samouki. Nekateri, teh ni malo, so ustanovitelji številnih tehnoloških podjetij in so danes med vodilnimi na svetu ter v polni moči. Nekateri so tudi precej obogateli s pomočjo podjetij, tehnoloških delnic in novih tehnologij.

Prednosti zaposlitev v tehnološkem podjetju

Prednosti tehnoloških zaposlitev so, da so precej dobro plačana delovna mesta. Prednost je tudi, da gre za drugače misleče ljudi, ki vodijo podjetje tako, da lahko vsak vse prispeva in ni neke hirearhije.

Večinoma gre za inovativne ljudi, kjer lahko izrazijo svoje ideje in jih preizkusijo. Tako lahko nastanejo odlični produkti, ki so tudi super prodajani, če rešujejo potrebe kupcev.

Zaposleni v taki skupnosti se čuti sprejetega in izpolnjenega. Dobro se počuti, ker mu ni treba misliti na denar ter pomanjkanje. Običajno zaradi tega tudi ne iščejo novih zaposlitev, razen, če se pokaže res dobra in zanesljiva priložnost.

Prednost je tudi ta, da mladi dejansko rastejo skupaj z novimi tehnologijami in jih hitro osvojijo ter izumijo še boljše rešitve za boljše življenje, bolj kakovostno, za vse nas.

Slabosti tehnološke zaposlitve

Veliko je mladih, verjetno vsaj polovica, ki nimajo dostopa do tehnologij ali jih niti ne zanimajo, ter so bolj nagnjeni h staremu sistemu. Zato bi bila zanje zaposlitev v tehnološkem podjetju lahko muka, ki bi jim lahko povzročala stres.

To še posebej velja za starejše poklice. Slaba novica pa je ta, da deficitarni poklici, ki zahtevajo fizično delo, so vedno manj plačani zaradi nove tehnologije, ki človeka zamenja. Poleg tega je razkorak med tehnološko pismenimi ljudmi in nepismenimi vedno večji.

V katero tehnologijo se usmeriti?

Dejstvo je, da so poklici, povezani s tehnologijami, zelo iskani oziroma ljudje, mladi in starejši, ki obvladajo določene veščine. Zato je zaposlitev v tehnološko naprednem podjetju težko dobiti, ker morate izkazati veliko znanja, izkušenj, da ste v sebe že nekaj vložil in da ste karakter, ki sodi v tako podjetje.

Najbolj iskani zaposleni so v računalništvu, medijih, biotehnologiji, informatiki, elektroniki in mehatroniki, medicini, farmaciji, raziskovanju umetne inteligence, možganov in obnašanja ter podobno. Če vas te vede veselijo in se vidite v njih kot razvijalec in raziskovalec, boste zaposlitev lahko dobili tudi, če ste mladi.

Dejansko v podjetjih, kjer prevladujejo mladi, rajši vzamejo v svoje vrste mlade, ker se z njimi bolje ujamejo. Mladi tudi lažje ter hitreje razumejo nove tehnologije. Seveda so izkušnje starejših zelo dobrodošle. Vendar morate mladi že takoj pokazati neke rezultate, ki jih ni težko pridobiti. Če že v osnovni in srednji šoli nekaj raziskujete in delate na projektih, tekmujete na primer v programiranju in imate dokaze, da ste nekaj že delali in razvijali, vas bodo zaposlili v vsakem primeru, če imate poklic v tej smeri ali pa ne. Ker danes rezultati štejejo več, kot vsaka diploma.

Izkoristite tudi to vedenje, če ste mladi, da v podjetjih radi vzamejo v vajeništvo mlade, ker se jim zdijo bolj vodljivi ter polni energije in da jih lahko vzgojijo po svoji podobi podjetja. Tako da možnosti je dosti, tudi, če ste mladi, le razvijajte se na svoji poklicni poti, pa se bodo rezultati kaj hitro pokazali.

Recent Posts