Poletje je skoraj pri koncu, a kdo pravi, da se je sezona piknikov že zaključila? Žar lahko uporabljate skozi celo leto in svoje domače razvajate z vrhunskimi okusi. Pa dober tek!
Meso z žara se vedno prileže
Poletje je čas, ko uživamo v sončnih žarkih, na plaži, v pivu, dobri družbi in jedeh z žara. Priznajte, da niti ena (dobra) zabava ne mine brez odličnih čevapčičev, kotletov, sira, zelenjave ali karkoli že pač pečete na žaru. Če smo v dobri družbi in imamo dovolj pijače lahko, tako druženje traja do poznih večernih (bolje rečeno zgodnjih jutranjih) ur.

Že res, da se bo (vsaj koledarsko) poletje kmalu končalo, a to še ne pomeni, da morate pospravit žare in prenehati s pikniki oz. druženjem ob dobri hrani in pijači na domačem vrtu. Žar lahko brez zadržkov uporabljate skozi celo leto – zagotovo imate v hiši, na terasi ali pač nekje dovolj prostora, da lahko povabite prijatelje in družino in se družite tudi pri temperaturah pod ničlo – bistveno namreč ni to, kaj točno jeste, temveč, s kom se družite. Poleg tega pa se žari zelo razlikujejo in tako ni treba, da na njih pečemo zgolj čevapčiče in zelenjavo.
Žari za vse priložnosti
Ponudba žarov je dandanes zelo velika. Ne le, da so vam na voljo različne znamke in modeli, žari se razlikujejo tudi po velikosti (posledično tudi po tem, koliko hrane naenkrat lahko pečete na njih), po tem, kakšno energijo rabijo za svoje delovanje (plin, oglje ipd.), nenazadnje so vam na voljo žari za različne jedi, npr. žari za pečenje mesa ali pa žari za pečenje rib. Ko torej razmišljate o nakupu žara, morate biti pozorni na vse te stvari.
Kakšen žar izbrati
Težko je objektivno reči, kateri žar je najboljši, saj se naše preference in potrebe močno razlikujejo. Svetujemo vam torej, da si pred nakupom žara zastavite nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala pri izbiri. Za začetek lahko pogledate, katere znamke in modeli žarov so vam na voljo in se pozanimate o prednostih in slabostih določene znamke ali modela. Preberete lahko komentarje uporabnikov, ocene na spletnih straneh in podobno. Vedeti morate, v kakšne namene boste uporabljali žar – nameravate ob nedeljah peči meso na žaru za svojo družino, bi radi prirejali poletne piknike za prijatelje in družino ipd. Od namena uporabe je odvisno tudi, ali boste izbrali žar na oglje, plin ali kaj tretjega – to je odvisno tudi od tega, kako hitro želite imeti pripravljeno hrano. Plinski žari se denimo zelo hitro segrejejo, zato imate lahko kosilo pripravljeno v dobre pol ure, medtem ko žari na oglje zahtevajo nekaj časa, da se segrejejo, kaj šele, da spečemo hrano na njih.
Ko smo ravno pri hrani, pa morate razmisliti tudi, kaj boste (večinoma) pekli na žaru. Poletje zagotovo ne mine brez čevapčičev, sira, zelenjave, klobas in podobnih zadev na žaru. Ribe pa boste bolj težko dobro in lepo spekli na tovrstnem žaru, zato je bolje izbrati posebne žare za peko rib. Konec koncev pa morate nekaj pozornosti nameniti tudi ceni posameznega žara. Ni nujno, da je najdražja opcija vedno najboljša in obratno, najcenejše še ne pomeni najslabšega. Če nimate pojma o žarih in ne veste, katerega bi izbrali, lahko za nasvet vedno povprašate prodajalce v specializiranih trgovinah, ki vam bodo zagotovo z veseljem pomagali.
Poletje je zagotovo čas, ko je sezona piknikov in jedi z žara na vrhuncu, a to še ne pomeni, da je treba žare čez leto pospraviti. Jedi z žara se namreč priležejo ne glede na letni čas. Poleg tega lahko na žaru pečete še veliko drugih stvari in ne le zgolj čevapčiče in zelenjavo. Obiščite torej najbližjo trgovino z žari in izberite svojega.