NAZAJ NA PRVO STRAN
NAZAJ NA PRVO STRAN

Že plačujete s telefonom?

Mobilne denarnice so v Sloveniji še novost, v tujini pa je plačevanje s telefonom že precej uveljavljena praksa. Če še niste med uporabniki katere izmed razpoložljivih denarnic na trgu, potem je čas, da jih spoznate.

Mobilna denarnica je virtualna denarnica, ki hrani podrobnosti za plačilo s kartico na mobilni napravi. Je priročna metoda, ki poenostavlja plačevanje, saj za izvajanje plačil uporablja NFC tehnologijo, ki omogoča brezstično povezavo pametnega telefona in terminala POS za sprejem brezstičnega plačila. Samo pošiljanje in prejemanje podatkov je nadzorovano s pomočjo sistema identifikacije – zato so goljufiva dejanja (npr. kraja identitete) pri mobilni denarnici veliko bolj otežena kot pri plačilni kartici. Pametni telefoni so namreč zaklenjeni, bodisi z geslom ali prstnim odtisom, mobilna denarnica pa je hkrati tudi zakodirana. Plačevanje s telefonom ne prinaša prednosti le potrošnikom, temveč tudi trgovcem, saj na prodajnem mestu znižuje čakalno dobo in čas plačevanja.

 

 

Po podatkih raziskave, ki jo je Allied Market Research izvedel v letu 2017, bo svetovni trg mobilnega plačevanja med leti 2016 in 2022 zrasel za 33,4 % letno. V svetu danes prednjačijo tri tovrstne storitve – Apple Pay, Android Pay in Samsung Pay. Trije giganti, ki so pri razvoju storitve mobilnega plačevanja največ pozornosti namenili prav varnosti. Pri plačevanju s telefonom trgovci tako nimajo vpogleda v številko plačilne kartice, kodo za avtorizacijo ali imetnikovo ime. Pri nakupu namreč ni uporabljena številka kartice, temveč se oblikuje enolično geslo ali t. i. žeton kot sredstvo avtorizacije nakupa, ki po opravljeni transakciji poteče in izgine.

Čeprav naj bi v tujini beležili eksponentno rast mobilnih plačil, je za nas bolj zanimiva ponudba na slovenskem trgu. Koprska Intesa Sanpaolo Bank je dve leti nazaj predstavila mobilno denarnico Wave2Pay za imetnike kartice Mastercard, ki so jo nadalje razširili tudi za uporabnike Vise. Na voljo je tudi storitev mBills, pričakovan pa je tudi prihod mobilne denarnice Apple Pay v sodelovanju z lokalno bančno podružnico. Pred kratkim se je pri nas predstavila tudi mobilna denarnica NLB Pay, ki omogoča plačevanje imetnikom kartice Mastercard in se od ostalih rešitev razlikuje v tem, da v popolnosti nadomešča plačilne kartice ene izmed slovenskih bank. Dejstvo pa ostaja, da so mobilne denarnice, predstavljene s strani bančnih izdajateljic, trenutno v večji meri omejene na operacijski sistem Android, prav tako pa je nujen predpogoj omogočena NFC brezstična komunikacija.

Share facebook
OSTALI ČLANKI