Zobni implantati skozi čas in v prihodnosti


Zobna protetika je medicinska veja, ki je že marsikomu uresničila sanje o prekrasnem nasmehu. Ravno zobni implantati so tisti, ki so v svetu zobozdravstva naredili pravi preboj in omogočili kvalitetno in učinkovito nadomeščanje zob, ki so izpadli ali bili odstranjeni. Glavni namen današnjih implantatov je, da se vrastejo v čeljustno kost in tako kar se da popolno nadomestijo prvotni zob. Da, tehnologija je tako napredovala, da nam danes omogoča zares vrhunske zdravstvene storitve in posege, ki bistveno izboljšajo kvaliteto našega življenja. Kakšni pa so bili zobni implantati včasih? Takarat, ko še niso poznali materialov, ki jih danes s pridom uporabljamo? In kakšne so zobozdravstvene napovedi za prihodnost? Vabljeni k branju spodnjih vrstic, kjer vam bomo razkrili številne zanimive informacije, ki jih skrivajo zobni implantati.

Zgodovina zobnih implantatov

Verjeli ali ne, toda najbolj primitivne zametke zobozdravstva lahko zasledimo že v prazgodovini. Pri 14.000 let starem človeku iz jame Riparo Villabruna v severni Italiji so s pomočjo analiz odkrili, da je bil njegov zob obdelan z zelo majhnim ostrim kamnitim rezilom, s katerim se je odstranil okužen del zoba. Kot zanimivost pa naj omenimo tudi podatek, da so najzgodnejšo zobno zalivko, narejeno iz čebeljega voska našli prav na ozemlju Slovenije. Ustno higieno so imeli razvito že stari Egipčani in številna druga ljudstva po svetu.

zobni implantati

Čeprav bi upravičeno lahko mislili, da je zobna protetika izredno mlada veja zobozdravstva, pa temu še zdaleč ni tako. Izredno pomemben delež pri razvoju zobne protetike so namreč imeli Etruščani. Med 200 in 700 leti pr. n. št. so že izdelovali umetne zobe in mostičke iz zlata in zob preminulih ljudi ter živali. Starodavni zobni implantati so bili izdelani iz slonovih oklov in kosti, v usta pa so jih pritrjevali z zlatim mostičkom.

Seveda pa ne moremo niti mimo Grkov in slavnih Aristotla in Hipokrata. Oče sodobne medicine je postavil temelje zobozdravstveni kirurgiji, še kako dobro pa se je zavedal, da je obolele zobe potrebno odstraniti. Toda kako zamenjati manjkajoče zobe, saj taka čeljust ne služi več svojemu namenu? Oče moderne stomatologije, francoski kirurg Pierre Fauchard je razvil osnove zobne protetike, ki se uporabljajo tudi danes – zanimivo, kajne.

Zgodovina implantatov sega v leto 1952, ko je švedski profesor, biolog in kirurg dr. Per Ingvar Branemark ugotovil, da se titan biološko zraste s kostjo. Prvi poskus vstavitve implantata je bil narejen leta 1965. In naj povemo tudi to, da se titan še danes uporablja pri izdelavi zobnih implantatov. Po letu 1970 so zobni implantati postali vse bolj zastopani. V Sloveniji je bila prva vstavitev implantata opravljena v sredini osemdesetih let, od leta 1993 pa se implantate redno vgrajuje tudi pri nas.

Zobni implantati danes

Tudi danes se implantate izdeluje iz kovine titan, ki ima neverjetne lastnosti. Prva v vrsti je zagotovo njegova obstojnost, še bolj pomembna pa je biokompatibilnost. To pomeni, da se lahko v procesu osteointegracije povsem zrastejo s kostjo in ne povzročajo alergijskih reakcij. S tem je še dodatno zagotovljena njihova trdnost in obstojnost.

Predvsem pa se lahko za dostop do zares kakovostne zobozdravstvene storitve zahvalimo predvsem znanosti. Tehnološki razvoj v zobozdravstvu je namreč v zadnjih letih omogočil neverjetne nove možnosti in aplikacije. Razvoj 3D rentgenskega slikanja, oralni skenerji, uporaba anestezije, laserjev in številnih drugih postopkov je omogočila minimalno invazivnost zobozdravstvenih posegov, uporabo prijaznejših materialov. Tako se iz dneva v dan postavlja nove standarde in primere boljše prakse, ki vplivajo na kakovost življenja pacientov. Močno olajšano je tudi delo zobozdravnikov, ki hitreje in bolj učinkovito odkrijejo morebitne težave posameznika. To pa je seveda tisto ključno za doseganje uspešnega zdravljenja. Uspešnost vstavitve zobnih implantatov je namreč odvisna tudi od obsega in resnosti težav v zobni votlini. Na vas pa je, da redno obiskujete vašega zobozdravnika.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

Več kot očitno je, da titana vsaj še zelo dolgo, ne bo zamenjal kak drug material. Njegove prednosti so namreč tako velike, da po tem niti ni potrebe. Vsekakor pa lahko pričakujemo še bolj izpopolnjene metode njegove obdelave in razvoj tehnik za povečevanje njegove trajnosti.

Izboljšave lahko pričakujemo tudi s področja preprečevanja bakterijske kolonizacije zob in zobnih implantatov. Predvsem pa si želimo, da bi se ljudje po pomoč obrnili na preverjene in zaupanja vredne strokovnjake. Vse prepogosto se namreč zgodi, da v želji po čim cenejši storitvi, izdelavo zobnih implantatov zaupamo izvajalcem, ki ne uporabljajo primernih materialov. Tako pa naredimo veliko več škode kot koristi.

Recent Posts