Se sprašujete, kaj je pametna hiša?


kaj je pametna hiša

Živimo v sodobnem času, kjer nas na vsakem koraku spremlja digitalizacija in modernizacija postopkov, stvari in storitev, na kar še pred desetletjem ali dvema nismo niti pomislili. Od pametnih glav smo prešli na pametne naprave, pametne telefone, računalnike in druge elektronske igračke, pametni pa so postali tudi naši domovi. Tako se vse več ljudi, ki gradi ali prenavlja svoje domove, sprašuje, kaj je pametna hiša, saj je do velikih sprememb prišlo tudi na področju upravljanja bivalnih površin in objektov. Trend gradnje se obrača v smeri domov, ki jih lahko nadzorujemo daljinsko, to pa je le ena od številnih možnosti, ki jih imajo današnje pametne hiše – ostale preberite v nadaljevanju.

Kaj je pametna hiša v resnici?

Pametna hiša je stavba oz. objekt, v katerem so nameščene pametne inštalacije. Z njihovo pomočjo so v hiši avtomatizirani najrazličnejši sistemi, kar vam kot uporabniku omogoča povsem enostavno upravljanje, udobje, varnost in varčnost. Tako vam ni potrebno več skrbeti za prižiganje in ugašanje luči, upravljati s hlajenjem ali ogrevalnim sistemom, zalivati vrta ter početi še mnogih drugih opravil, povezanih z udobjem v hiši, saj pametna hiša to stori namesto vas. Vse, kar morate storiti vi, je to, da sistemu medsebojno povezanih pametnih inštalacij preko centralnega krmilnika, računalnika, tablice ali pametnega telefona poveste, kaj naj stori za vas. Sedaj veste, kaj je pametna hiša, v nadaljevanju pa je natančneje predstavljeno, kaj vse pametna hiša omogoča.

  • Visoka stopnja udobja

Vse inštalacije v pametnih hiši lahko upravljate le s pomočjo enega samega sistema, kar močno poenostavi vaše bivanje. Pametna hiša izpolni vse vaše želje – npr. ob prihodu domov vas pričakajo odprta garažna vrata, zvečer se spustijo senčila in prižge zunanja razsvetljava, ko vstopite v prostor, radio začne predvajati glasbo ipd. Možnosti je neskončno in življenje v pametni hiši si lahko olepšate povsem po svojih željah. Omogoča tudi veliko prilagoditev za starejše in invalide, s čimer olajša njihovo bivanje.

  • Varčnost in zmanjšanje stroškov

Pametna hiša vodi podatke o porabi elektrike, vode in energentov za hlajenje in ogrevanje, s čimer omogoča natančen vpogled v porabo stroškov. Z nastavitvami sistema se npr. vklapljajo ali izklapljajo luči glede na količino zunanje svetlobe, s čimer je poskrbljeno za višje prihranke in manj onesnaževanja okolja.

  • Varnost in protivlomna zaščita

O tem, kaj je pametna hiša, lahko zapišemo nekaj tudi z vidika varnosti – omogoča namreč natančen nadzor vašega doma, z alarmi in senzorji gibanja pa vas hitro opozori, če se v okolici nahajajo nepridipravi ali drugi neznanci. Omislite si lahko tudi senzorje dima, nadzorne kamere in druge pripomočke, s katerimi bo bivanje še varnejše.

  • Enostavno upravljanje s pametnimi napravami

Hišo lahko enostavno upravljate s pomočjo predhodno naštetih pametnih naprav tako na daljavo kot od doma, zato ste zmeraj obveščeni, kaj se dogaja v hiši in njeni neposredni okolici. Omogoča vam preverjanje temperature v hiši, odpiranje in zapiranje oken, preverite lahko, ali ste izklopili vse gospodinjske aparate ipd.

Odgovor na vprašanje, kaj je pametna hiša, je izredno širok, saj si lahko vsak uporabnik ustvari pametno hišo glede na svoje želje ter vgradi inštalacije, ki bodo zadovoljile njegove potrebe po udobnem bivanju. Pomembo je, da se inštalacije načrtujejo že pri projektiranju hiše, saj je tako lažja njihova izvedba, pa tudi sicer brezžični sistem omogoča vgradnjo pametnega sistema v že obstoječe objekte.

Če morda iščete čistilno napravo, ki jo boste potrebovali za vašo novo hišo, si lahko več informacij preberete s klikom na to povezavo www.feelthefuture.si/cistilne-naprave

Recent Posts